fbpx
European Western Balkans
Društvo

Otvoren Festival evropskog filma u Nišu

Rihard Maša; Foto: Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji

NIŠ – Festival evropskog filma otvoren je u bioskopu “Kupina” u Nišu danskim ostvarenjem “25. čas” Sorena Kraga Jakobsena. Festival je svečano otvorio Nj.E. Morten Skovgard Hensen ispred Ambasade Kraljevine Danske u Beogradu koji je podsetio da “Srbija i Danska danas proslavljaju 100 godina diplomtskih odnosa i da ove dve zemlje imaju dosta toga zajedničkog”.

Prisutnima se obratio i gospodin Rihard Maša iz Delegacije Evropske unije u Srbiji koji je kazao da je Festival evropskog filma jedna od mnogobrojnih aktivnosti u maju, mesecu Evrope.

“Pod sloganom Evropa otvoreno nudimo građanima Srbije mnogobrojne društvene i kulturne događaje i govorimo o procesima pridruživanja Srbije Evropskoj uniji”, istakao je Maša.

Ovogodišnju selekciju Festivala evropskog filma čine ostvarenja savremene produkcije Danske, Portugala, Austrije, Belgije, Grčke, Francuske, Hrvatske, Italije, Holandije, Bugarske, Švedske, Slovačke, Kipra i Nemačke.

“U narednih šest festivalskih dana našim sugrađanima biće dostupna sva raznolikost, kreativnost i originalnost filmskog stvaralaštva širom Evrope”, kazala je tokom otvaranja festivala Snežana Andrić iz EU info kutka Niš.

Urednik filmskog programa Niškog kulturnog centra i filmski stručnjak Dejan Dabić je na otvaranju rekao da mu je “izuzetno drago što Festival evropskog filma otvara ostvarenje danske kinematografije čiji filmovi često osvajaju najznačajnije međunarodne filmske nagrade”.

Festival evropskog filma traje do 16. maja, a besplatne projekcije se održavaju u sali Niškog kulturnog centra dok će poslednjeg dana niška publika moći da evropska ostvarenja pogleda u bioskopu “Kupina”.

Festival evropskog filma u Nišu zajednički organizuju EU info centar, EU info kutak Niš, Media i reform centar, Niški kulturni centar, bioskop “Kupina” i Francuski institut u Nišu, uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Festival evropskog filma tokom maja i juna biće prikazan u pet gradova širom Srbije.

Povezani članci

Fabrici: S Misijom OEBS u Srbiji potpisan grant od 300.000 evra pomoći medijima

EWB

Darko Tuševljaković dobitnik Evropske nagrade za književnost za 2017.

EWB

Medijametar: Listovi pozitivniji prema Rusiji nego prema EU

EWB