fbpx
European Western Balkans
Ekonomija i Biznis

Otvoren Stalni sekretarijat Komorskog investiciononog foruma

Trst; Foto: Pixabay

TRST – U Trstu je danas svečano otvoren Stalni sekretarijat Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana (KIF), a predsednik PKS Marko Čadež istakao je tom prilikom da je ovo prva takva institucija u regionu koju čini šest komora.

“Poslovna zajednica traži konkretna rešenja. Naši ciljevi i procena budućih rezultata će se meriti po konkretnim kriterijumima. Na primer, koliko se čeka na granici, kakve su fitosanitarne procedure i sve ostalo“, rekao je Čadež.

Komorski investicioni forum okuplja sve komore regiona sa gotovo pola miliona kompanija.

Ustanovljen je u okviru Berlinskog procesa, na Bečkom samitu na inicijativu PK Srbije i PK Kosova uz podršku Evrokomore i podršku privrednih komora Nemačke i Austrije.

Na otvaranju KIF-a, predsednik privredne komore „Venecija Ðulija“, u Trstu Antonio Paoleti istakao je da će iskustvo komore koju vodi biti stavljeno na raspolaganje i KIF-u.

Iz Evropske komisije je poručeno da će Sekretarijatu staviti na raspolaganje dva miliona evra kako bi podržali rad tog tela, a iz EBRD-a, je pružena podrška daljim projektima u regionu uz obećanje da će i dalje finansijski podržavati ceo region.

Na otvaranju Sekretarijata, prisustvovali su brojni regionalni privrednici i političari među kojima i šef srpske diplomatije Ivica Dačić kojem je predsednik privredne komore u Trstu, Antonio Paoleti, uručio plaketu privredne komore „Venecija Ðulija“ u znak podrške za, kako je rečeno iskreno prijateljstvo i saradnju.

Osnivanje Stalnog sekretarijata Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke (KIF) omogućiće efikasnije povezivanje poslovnih zajednica regiona, poručeno je na otvaranju Stalnog sekretarijata KIF u Trstu.

Dokaz da je Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana u protekle dve godine izgradio stručni , tehnički i administrativni kapacitet i da u ime svojih članica priprema i realizuje buduće regionalne projekte, potvrđeno je i brojnim sastancima i ugovorima koji su potpisani tokom biznis foruma u Trstu, kazao je Safet Gerdžaliju, predsednik kosovske privredne komore.

Na panel diskusiji poslovnih lidera regiona „ U pravcu regionalnog ekonomskog prostora na Zapadnom Balkanu – prekretnica na putu ka pridruživanju EU“, koji je počeo nakon svečanog otvaranja KIF-a, rečeno je da će težište KIF aktivnosti u narednom periodu biti na saradnji Evropske komisije i KIF u domenu promocije privredne saradnje između učesnika zapadnobalkanske šestorke (ZB6) radi povećanja razvojnih mogućnosti za mala i srednja preduzeća u regionu.

KIF će, kazali su učesnici skupa na panel diskusiji, raditi na jačanju uloge komora u dualnom obrazovanju, promocija preduzetničkog obrazovanja, podrška startapovima, podrška inovacijama i drugo.

Povezani članci

EU najavila paket podrške od 3,3 milijarde evra za Zapadni Balkan

EWB

Eurostat: Ekonomija Srbije stagnira u odnosu na EU

EWB

Velt: Kina prodire u Evropu preko Srbije

EWB