fbpx
European Western Balkans
Društvo

Otvorena izložba o rimskim ugovorima: „EU nije potpuna bez Srbije“

Đuzepe Manco, Tanja Miščević, Ketrin Vent; Foto: Tanjug/Zoran Žestić

BEOGRAD – U utorak, 26. aprila je u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu otvorena izložba „Sve ujedinjenija EU“, posvećena 60. godišnjici Rimskih ugovora. Na svečanom otvaranju izložbe govorili su ambasador Republike Italije Đuzepe Manco, šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji prof. dr Tanja Miščević i šefica Odeljenja za Srbiju u okviru Generalnog Direktorata za susedsku politiku i pregovore o proširenju Ketrin Vent.

Ambasador Manco istakao je da je naziv ove izložbe je ono što nam je potrebno u ovom trenutku – ujedinjenija Evropa. Osvrnuo se na Rimsku deklaraciju koja se zalaže da bi Evropa trebalo da sluša probleme građana i da odgovori na njih, što je i duh ove izložbe.

“EU je nastala kao san nekolicine i postala nada mnogih. Kada govorim o mnogima govorim o građanima EU, ali ne samo o njima već i onima koji teže da postanu građani EU i koji se već osećaju kao da to jesu, zbog čega i je ova izložba i otvorena ovde u Srbiji”, rekao je Manco.

Ova važna godišnjica je prilika da se podsetimo na kojim vrednostima se zasniva Evropska unija i da istaknemo da čak i tokom suočavanja sa neprijateljskim globalnim okolnostima Evropska unija ostaje posvećena novom integrisanju, smatra Ketrin Vent, šefica Odeljenja za Srbiju u okviru Generalnog Direktorata za susedsku politiku i pregovore o proširenju.

„Mi smo potpuno posvećeni stvaranju mira i politici proširenja, a ne zatvaranja u sebe. Srbija je cenjeni partner u rešavanju zajedničih izazova, poput migracija, i nastavićemo da vas podržavamo u toj i brojnim drugim oblastima. Primetan je napredak u brojnim poglavljima. Mi zaista verujemo da EU nije potpuna bez Srbije i ova izložba nas podseća na naše zajedničke vrednosti kao sve ujedinjenije unije“, rekla je Vent.

Šefica Pregovaračkog tima Tanja Miščević rekla je da je obeležavanje 60 godina ovako velikog događaja, koji je jedan od najznačajnijih prekretnica u istoriji Evrope, izuzetno važno. Rimski ugovor ima dve važne odlike, jedna je obezbeđivanje mira i bezbednosti, a druga razumevane da to neće biti ostvareno preko noći, već da je proces stvaranja Evropske unije i evropskih integracija – proces.

„Nadam se da će građani koji budu posećivali izložbu i videli neka od ovih dokumenata razmišljati o  procesu koji vodi ka razvoju i stabilnosti i osećanju da pripadate ne samo Evropi, jer to imamo, već i o evropskim institucijama, koje pomažu razvoju i zaštiti nacionalnog interesa svake od država članica, rekla je Tanja Miščević i podsetila da je upravo Ambasador Italije, od kada je došao u Beograd, svoj mandat posvetio transprentnosti i komunikaciji procesa evropskih integracija sa građanima Srbije, ali i sa građanima Italije što je velika vrednost.

Izložba u Beogradu do 3. maja

Ova izložba prati istoriju evropskih integracija od potpisivanja ugovora sve do izazova sa kojima je Evropa danas suočena. Ona slavi evropski projekat i duh osnivača, dok istovremeno razmišlja o putu koji joj predstoji ka jačoj i usklađenijoj uniji.

Potpisivanjem Rimskih ugovora 25. marta 1957. godine osnovane su Evropska ekonomska zajednica i Evropska zajednica za atomsku energiju. Prvi ugovor je iznedrio Jedinstveno tržište, a drugi je trebalo da doprinese stvaranju i razvitku nuklearne industrije Evrope.

Izložbu “Sve ujedinjenija EU” organizuje Evropski univerzitetski insitut u saradnji sa Predsedništvom Saveta ministara Republike Italije, italijanskim Ministarstvom spoljnih poslova i međunarodne saradnje, Evropskim parlamentom, Savetom Evropske unije, Evropskom komisijom i novinarskom agencijom ANSA.

Izložba će biti dosutpna u digitalnom format na sva 23 jezika Evropke unije, dok će reprodukcije fotografija biti izložene u nekoliko zemalja članica. Svečano otvaranje održano je 25. marta u Rimu. Izložba će biti postavljena u Italijanskom institute u Beogadu do 3. maja, nakon čega će “putovati” po Srbiji po različitim gradovima poput Zrenjanina, Novog Sada, Niša kako bi bila sve bliža ljudima.

Povezani članci

O dualnom obrazovanju na sednici Konventa

EWB

Transparentnost: Pandemija dodatno oslabila antikorupcijske mehanizme

EWB

EU sa još 3,6 miliona evra finansira reformu javne uprave

EWB