fbpx
European Western Balkans
Društvo

Otvorena izložba “Primenjena nostalgija” u NBS

Benedikt, Joksimović, Milenković i Miščević na svecanom otvaranju izlozbe fotografija "Primenjena nostalgija"; Foto: Tanjug / Tanja Valić

BEOGRAD – Izložba fotografija “Primenjena nostalgija” koju organizuje Kancelarija za evropske integracije povodom malteškog predsedavanja Savetu EU, svečano je danas otvorena u galeriji Narodne banke Srbije (NBS).

Otvarajući izložbu fotografija glavnih gradova Srbije i Malte, ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović kazala je da je Srbija zauzela ispravan kurs i pravac razvoja i da će se nastaviti sa reformama koje će dovesti do članstva u EU.

“Ovo je bila jedna dobra nedelja za Srbiju u pogledu puta ka EU, izuzetno smo zadovoljni sto smo tokom šestomesečnog predsedavanja Malte uspeli da otvorimo četiri vazna pregovaračka poglavlja”, rekla je Joksimović.

Ona je ocenila da je to bilo jedno od najuspešnijih predsedavanja, kada je reč o proširenju, a očekuje isto tako dobru saradnju i tokom estonskog predsedavanja Savetom EU.

Estonija je, kaže Joksimović, zemlja od koje može mnogo da se nauči u procesu evropskih integracija i sa kojom mogu da se razmene iskustva u reformskom procesu.

Šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević kaže da je poruka izložbe poređenje slika prizora Srbije i zemlje koja predsedava Savetu EU, dodajući da je svaki put iznenadi ta količina sličnosti.

“Upravo te sličnosti pokušavamo da predstavimo kroz pregovarački proces. Naš posao je da predstavimo stanje u Srbiji, ali koje jeste evropsko i sve se vise približava evropskim standardima”, rekla je Miščević.

Ona je dodala da su otvaranje i zatvaranje pregovaračkih poglavlja dokaz naših sličnosti i bliskosti.

Vršilac dužnosti šefa delegacije EU Oskar Benedikt kaže da je potrebno da ojačamo kulturnu diplomatiju, koja nas međusobno približava.

Kako je istakao, delegacija EU je podržala puno kulturnih događaja, umetnost, navodeći da je najbolji način da se pre pristupanje koje, kako se nada, nije daleko, upoznamo.

Ova izložba će biti predstavljena publici u La Valeti poslednje sedmice predsedavanja Malte Evropskoj uniji.

Autor iz Srbije Aleksandar Knežević boravio je u Valeti tokom maja ove godine i fotografisao mesta, događaje, scene i ljude koji su ga podsetili na Beograd.

U isto vreme, autor iz Malte Mark Pać posetio je Beograd i fotografisao grad i njegove žitelje objektivom „nostalgičnog“ fotografa.

Fotografije Aleksandra i Marka čine izložbu „Primenjena nostalgija“.

Projekat „Primenjena nostalgija“ zamišljen je kao serija zajedničkih izložbi fotografija dva fotografa, jednog iz Srbije i jednog iz zemlje predsedavajuće EU.

Osnovna ideja je da se i na ovaj način unapredi kulturna razmena između dveju zemalja, kao i da se promovišu evropske vrednosti i saradnja Srbije sa državama članicama EU.

Povezani članci

[Tour d’Europe] Češka podržava Zapadni Balkan na putu ka EU

EWB

Kocijančič: Pozdravljamo aktivnu istragu povodom napada na novinara Jovanovića

EWB

NKEU traži hitnu reakciju policije i tužilaštva zbog pretnji organizacijama civilnog društva

EWB