fbpx
European Western Balkans
Društvo

Otvorena ministarska konferencija u okviru Platforme Zapadnog Balkana za obrazovanje i obuke

Otvorena ministarska konferencija u okviru Platforme Zapadnog Balkana za obrazovanje i obuke; Foto: Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji

BEOGRAD – Zajednički rad u oblasti obrazovanja neophodan je kako bi se buduće generacije pripremile za izazove koji ih čekaju, zaključeno je na otvaranju Osme ministarske konferencije u okviru Platforme Zapadnog Balkana za obrazovanje i obuke.

Događaj na kom učestvuju ministri iz celog regiona otvorio je evropski komesar za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport Tibor Navračič. Današnje obrazovanje osnova je za sutrašnje društvo, poručio je on.

„Reforme u obrazovanju zahtevaju vreme kako bi se videli rezultati. Potrebno je strpljenje, upornost i politička volja. Potrebni su nam ovi kvaliteti više nego ikad, pošto bi obrazovanje trebalo da bude deo rešenja za velike izazove u našim ekonomijama i društvima“, kaže evropski komesar.

Dodaje da nijedna zemlja ne može izazove da reši sama. Evropska unija veruje da je ujedinjena Evropa jača i sposobnija da se izbori sa njima, a da saradnja mora ići dalje od ekonomskih osnova. Postoji volja da se povećaju izdvajanja za Erazmus+, što će otvoriti nove mogućnosti i za Zapadni Balkan, pojašnjava evropski komesar. On dodaje i da je veoma važno što je tema sastanka u Beogradu predškolsko obrazovanje.

„Kvalitetno predškolsko obrazovanje i nega postavljaju temelje za razvoj dece i njihov kasniji uspeh u životu. Time što počinju rano, omogućavamo našim najmlađima da razviju bolje sposobnosti komunikacije, više kreativnosti, i dajemo im vremena da postanu samouvereni. To je presudno kako bismo mogli da se pouzdamo u mlade ljude da se izbore sa izazovima u budućnosti“, zaključuje komesar Navračič.

Srpski ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević poželeo je dobrodošlicu svim učesnicima i pohvalio dosadašnji zajednički rad. Regionalna saradnja u ovoj oblasti korak je i ka unapređenju naših međusobnih odnosa, napominje ministar.

„Nastavićemo da radimo sistemski. Upravo intenzivno radimo na strategiji za sistem obrazovanja do 2030. godine, takođe uz podršku iz evropskih fondova. Iako je jasno da je obrazovanje takva oblast u kojoj je unapređenja uvodimo zbog nas samih i zbog budućnosti našeg društva, mi imamo u vidu i da ona imaju dimenziju koja se odnosi na proces pridruživanja Evropskoj uniji“, zaključio je ministar Šarčević, dodavši da je u Godišnjem izveštaju za Srbiju konstatovan napredak u oblasti obrazovanja.

Od 2003. godine, EU je donirala preko 100 miliona evra za reformu sektora obrazovanja. Tim novcem, renovirane su i opremljene zgrade škola i fakulteta, izgrađena su nova obdaništa, pružena je podrška inkluzivnom i pravičnom obrazovanju, uvedeni su pedagoški asistenti koji pružaju dodatnu podršku deci kojoj je ona potrebna, sprovedena je modernizacija srednjeg stručnog obrazovanja i uveden je sistem funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih.

Platforma za Zapadni Balkan o obrazovanju i obukama pokrenuta je 2012. godine zajedničkom inicijativom Evropske komisije i regionalnih partnera. Dugoročni cilj aktivnosti je uspostavljanje strateškog dijaloga kako bi se region pripremio za članstvo u Evropskoj Uniji, uključujući i punopravno učešće u obrazovnim programima Unije. Takođe, u okviru platforme govori se o pojedinačnim iskustvima učesnika i primerima dobre prakse.

Tokom sastanaka, koji se održavaju jednom godišnje, ministri obrazovanja iz regiona razgovaraju o reformama i aktuelnim strategijama EU u toj oblasti, identifikuju prioritete i usaglašavaju se o zajedničkom delovanju. Na sastanku u Beogradu, oni razgovaraju i o unapređenju priznavanja akademskih kvalifikacija, temi za koju se očekuje da će se naći i na samitu lidera regiona u Poznanju početkom jula.

Povezani članci

Joksimović: Podrška iz Fonda solidarnosti EU pokazatelj konkretne koristi koju Srbija ima od pristupanja EU

EWB

Kakva nas Evropa čeka posle Bregzita?

EWB

Organizacije civilnog društva razgovarale sa Bilčikom o situaciji u Srbiji

EWB