fbpx
European Western Balkans
Društvo

Otvorena Nedelja Evrope na Vračaru

Evropski pokret u Srbiji

BEOGRAD – Na Vračaru je danas svečano otvorena manifestacija “Nedelja Evrope”, koja će trajati do 24. maja, tokom koje će Vračarci i njihovi sugrađani i gosti, kroz različite akcije i promocije, bolje upoznati sa procesom priključenja Evropskoj uniji i evropskim vrednostima.

“Nedelja Evrope” organizuje se prvi put, a predsednik opštine Vračar Milan Nedeljković kaže da je to prilika da se svi upoznaju sa detaljima i principima evropskog pristupa lokalnoj samoupravi.

Nedeljković je dodao da lokalna vlast na čijem je čelu, nastoji da uvede elektronski sistem u komunikaciju sa građana i da bude servis građana, bez mnogo papira.

“To je jedan od naših zadataka, da opismenimo opštinu na evropski način, a ne kao do sada kroz papire, zakazivanje i dugo čekanje”, ukazao je Nedeljković.

On je dodao da je Vračar kroz mnoge aktivnosti sa Gradom ušao u projekte obnove i rekonstrukcije na svojoj teritoriji, da vodi računa o mladima, najstarijima.

“Zadatak opštine je da vodi računa o svima i mi ćemo tokom ove Nedelje imati šta da kažemo. Evropa je dobro zagazila u Srbiju, a na Vračar pogotovo. Vračar je uvek do sada bio vodeći u svim stvarima i biće avangarda u evropskim akcijama u Srbiji”, rekao je Nedeljković.

Predsednik Skupštine opštine Vračar Mihailo Grupković zahvalio je svim partnerima koji su pomogli organizaciju događaja i dodao da se nada da će Nedelja Evrope postati praksa opštine Vračar i narednih godina.

Grupković je dodao da je za vračarsku Nedelju Evrope pripremljen bogat program – od promocije knjige Evropskog mozaika, do promocije biciklizma kao alternativnog prevoznog sredstva u evropskim gradovima i predavanja o značaju evropskih institucija, a poseban akcenat stavljen je na ulogu lokalne samouprave u procesu priključenja EU.

“Želimo da pokažemo da proces priključena nije nešto što se događa mimo građana, već da oni imaju mogućost da utiču na sam proces”, rekao je Grupković.

Zamenik direktora vladine Kancelarije za evropske integracije Srđan Todorović istakao je da je inicijativa opštine za održanje Nedelje Evrope značajna jer doprinosi promociji vrednosti za koje se zalaže EU, a koje se danas smatraju univerzalnim i opšteprihvaćenim u uređenim evropskim državama.

“Ovakvi skupovi doprinose boljoj informisanosti građana o procesu evropskih integracija i reformama koje predstavljaju suštinu budućeg članstva Srbije u EU”, rekao je Todorović.

On je dodao da je važno što jedna centralna beogradska opština uvodi takvu praksu za koju se nada da će postati tradicionalna.

Podvukao je da je aktivna uloga lokalne samouprave važna za dalji proces evropskih integracija, jer su lokalne vlasti te koje primenjuju propise EU u praksi, navodeći podatak da se čak 70 odsto propisa EU primenjuje na lokalu ili na regionalnim nivou.

U okviru manifestacije, već danas, učenici OŠ “NH Dušan Dugalić” učestvovaće u akciji sadnje cveća, u cilju promocije hortikulturne terapije za decu sa smetnjama u razvoju.

Za sutra je zakazana promocija knjige “Evropski mozaik”, a za četvrtak, 18. maj razgovor sa građanima o značaju evropskih instituciija i ulozi lokalne samouprave u procesu priključenja.

Narednog ponedeljka, 22. maja vračarski srednjoškolci imaće Malu školu diplomatije, a dan kasnije sledi promocija biciklizma kao alternativnog prevoznog sredstva u evropskim metropoloma.

Organizatori nisu zaboravili najmlađe, pa će poslednjeg dana, 24. maja, učenici od prvog do četvrtog razreda moći da pogledaju predstavu “Kako su drvo i cvet spasili svet”.

Povezani članci

Skat: Napredak Srbije u zaštiti prava intelektualne svojine

EWB

“Kovid pasoši” samo unutar EU, o putovanju iz trećih zemalja za sada bez detalja

EWB

Savković i Novaković: Normalizacija odnosa znači uzajamno priznanje i saradnju

EWB