fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Pregovori

Otvorena poglavlja 7 (Intelektualna svojina) i 29 (Carinska unija)

Zastave Srbije, EU i država članica; Foto: Evropska unija

LUKSEMBURG – Srbija je otvorila dva nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU. Poglavlja 29 i 7 su otvorena na šestoj Međuvladnoj konferenciji koja se održava u Luksemburgu.

Srbija će tokom pregovora u okviru poglavlja 29 usklađivati svoju carinsku politiku sa carinskom politikom EU kako bi ulaskom u EU ušla i u evropsku carinsku uniju.

Time se ukidaju carinske kvote za robu iz EU, a usklađuju zajedničke kvote prema trećim zemljama.

Pregovori u okviru poglavlja 7 odnose se na reformu zakonodavstva u oblasti intelektualne svojine, autorskih prava, zaštite potrošača, borbe protiv piraterije i brendiranje.

Sa ova dva, Srbija je do sada otvorila 10 od ukupno 35 poglavlja u pregovorima o članstvu sa EU, a dva je privremeno i zatvorila.

Ministarka zadužena za evrointegracije Jadranka Joksimović kaže da je otvarnje novih poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije još jedna poruka da su vrata EU otvorena za Srbiju.

Istovremeno svako poglavlje predstavlja oblast društvenog života koji se reformiše u Srbiji prvenstveno u cilju dobrobiti države i njenih građana, dodala je ona.

”Želim da naši građani razumeju poruku da članstvo u EU nije cilj samo po sebi već upravo ono što jeste deo naše razvojne agende, ekonomskih reformi, jačanja institucija, vladavine prava, dobre i efikasne državne uprave, svih tih važnih segmenata koje naši građani prepoznaju kao važne za bolje funkcionisanje države i bolji život u Srbiji”, rekla je ministarka.

To jeste zapravo i deo naših procesa pregovara sa EU kroz različita poglavlja, naglasila je Joksimović u izjavi novinarima u Luksemburgu gde je Srbija večeras otvorila još dva poglavlja u pregovorima sa EU.

Joksimović kaže da se kroz pregovore u večeras otvorenom poglavlju 7 koje se odnosi na prava intelektualne svojine dotiču interesi onih koji rade u delu inovacija i umetnosti i koji na inovativan način podržavaju srpsku ekonomiju.

”Tu je i borba protiv piraterije, bolja zaštita potrošača, bolje pozicioniranje naših kompanija na unutrašnjme tržištu, brendiranje, oznake geografskog porekla. To su vrlo važne stvari za naša mala i srednja preduzeća, ali i ukupno za ljude koji se bave umetnošću i inovacijom kao važim delom ekonomskog razvoja”, poručila je ministraka Joksimović.

Kada je reč o poglavlju 29 koje se tiče carinske unije, Joksimović kaže da je to poglavlje koje će doneti korist za svakog građanina, kompaniju i da že svi u privredi i društvu osetiti korist carinske unije.

” To znači da ćemo po zatvaranju funkcionisti po pravilima carinske unije u smislu nesmetanog protoka roba među zemljama članicama i istih carinskih kvota prema trećim zemljama”, naglašava Joksimović.

Ona poručuje da poglavlja nisu nešto apstraktno već da predstavljaju oblasti društvenog života koja se reformišu u Srbiji.

”Zadovoljna sam otvaranjem ova dva poglavlja. To predstavlja 10 poglavlja koje je Srbija otvorila. Četri smo otvorili tokom malteškog predsedavanja što nije loša dinamika imajući u vidu da je ovo bila godina izazova za EU i još uvek je, s obzirom na izbore u Evropi, ekonomske probleme i Bregzit”, rekla je ona.

Prema njenim rečima, primećeno je da je Srbija radila dobro, da su reforme donele početne rezulatete u ovim oblastima što je bilo dovoljno da možemo da otvorima poglavlja.

Jadranka Joksimović kaže da Srbija nastvalja dalje sa reformama.

Ona je takođe uverena da će nova Vlada na najbolji način nastaviti strateški važan put razvoja Srbije koji se brže i efikasnije sprovodi kroz proces evropskih integracija.

Povezani članci

Nedeljkov: Potrebni su širi politički razgovori od samih izbornih uslova

EWB SCREENING

Brnabić: Srbija će biti spremna za članstvo EU do 2020.

EWB

Sporazumi proistekli iz tehničkog dijaloga u Briselu olakšali su život ljudi

Marko Savković