fbpx
European Western Balkans
Politika

Otvoreno pismo: Ministarka Čomić da osudi napade na medije i organizacije civilnog društva

Gordana Čomić; Foto: Tanjug / Dimitrije Goll / bb

BEOGRAD – Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić u ime 57 organizacija zatražio je danas tokom sastanka  „Kultura dijaloga – civilno društvo i mediji“, koje organizuje Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, da resorna ministarka Gordana Čomić osudi napade na organizacije civilnog društva i medije koje sprovodi vlast.

Kako se navodi u otvorenom pismu objavljenom na sajtu Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), profesionalni mediji i organizacije civilnog društva u Srbiji pozivaju ministarku Čomić,  nadležnu za kreiranje okruženja za rad civilnog društva, da prepozna, osudi i spreči napade na civilno društvo i medije koje sprovodi vlast.

U pismu se poziva ministarka Gordana Čomić, u čijem resoru je i razvoj civilnog društva, da se odmah usredsredi na zaustavljanje napada i pokušaja uništavanja sektora i gušenja slobode udruživanja, a ne da pokreće procese koji nemaju nikakav evident rezultatat.

“Pozivamo i relevantne institucije, kao i sve aktere u društvu da se priključe borbi protiv novog talasa pritisaka na medije i organizacije i da se suprotstave zloupotrebama koje vode ka daljem urušavanju demokratije i vladavine prava. Podsećamo da je položaj medija i civilnog društva odavno označen kao nepovoljan po izveštajima svih relevantnih međunarodnih organizacija”, navodi se u otvorenom pismu.

Dalje se navodi da su profesionalni mediji i OCD ponovo meta žestoke kampanje koju je poveo predsednik Srbije, a nakon toga nastavili mediji pod njegovom kontrolom.

“Predsednik Vučić izneo je brojne neistine o radu organizacija civilnog društva u Srbiji, optužujući ih da rade za strane interese i da su pod kontrolom tajkuna. Vučić je iskoristio odluku privatne kompanije Tviter da stavi oznaku „sarađuju sa vladom Srbije“ na naloge provladinih medija u Srbiji, da pokrene široku kampanju protiv civilnog sektora i malog broja preostalih profesionalnih medija u zemlji”, saopštile su potpisnice otvorenog pisma.

Kako  se dodaje, jedna od najopasnijih, potpuno netačnih, izjava predsednika je optužba da organizacije civilnog društva ne plaćaju porez i da su se bunile kada je trebalo da ga plate.

Podsećamo, Srpski telegraf i drugi provladini mediji priključili su se kampanji objavljujući specijalni dodatak o finansiranju i navodnim vezama medija i OCD sa strancima i najavljujući nastavak kampanje, dok su u isto vreme TV Pink i TV Happy najavili ove članke u jutarnjim programima.

“Za razliku od provladinih medija, poput PINK-a, OCD u Srbiji plaćaju poreze i doprinose, podnose izveštaje Agenciji za privredne registre i nikada se nisu bunile protiv toga. Pošto je ovaj podatak sigurno poznat predsedniku Republike, prinuđeni smo da zaključimo da je u pitanju loša namera i još jedan u nizu koraka ka uništenju dela društva koji se bori za demokratiju i vladavinu prava.

Oni su pozvali domaću i međunarodnu javnost da nam se pridruži u borbi za ove vrednosti, na sve dostupne legalne načine.

“Profesionalni mediji i organizacije civilnog društva nastaviće sa još većim žarom da se bore za demokratiju, vladavinu prava i zaštitu ljudskih prava u Srbiji i sigurno nećemo odustati pred neprijateljskim kampanjama vlasti i medija koje kontrolišu”, zaključeno je u otvorenom pismu.

 

Povezani članci

Poslanici Evropskog parlamenta traže uslovljavanje evropskih fondova implementacijom reformi vladavine prava

EWB

Politiko: Brisel je ponovo na Balkanu

EWB

Novi amandmani na Rezoluciju o Srbiji: Od Savamale, preko malih hidroelktrana do ratnih zločina

Aleksandar Ivković