fbpx
European Western Balkans
Pregovori

Otvoreno Poglavlje 9: U interesu Srbije da ubrza reforme

Jadranka Joksimović i Johanes Han; Foto: MEI

BRISEL – “Vladavina prava i ekonomski razvoj predstavljaju srce procesa evropskih integracija”, istakao je juče povodom otvaranja Poglavlja 9 evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han, dodajući da je u interesu Srbije da ubrza reforme ne zbog nekog zvaničnika EU, već zbog sopstvenih građana.

“Članice EU će uvek podržati otvaranje novih poglavlja ukoliko je država posvećena reformama”, dodao je Han.

Srbija je juče u Briselu otvorila pregovaračko poglavlje o finansijskim uslugama, i sada ima 17 otvorenih poglavlja od ukupno 35. Prvi put od početka procesa pregovaranja otvoreno je samo jedno poglavlje.

“Tu je bilo elemenata za otvaranje najmanje dva poglavlja”, istakla je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, koja je predstavljala Srbiju na međuvladinoj konferenciji u Briselu.

Ona je ipak zaključila da otvaranje jednog poglavlja i potpisivanje IPA sporazuma šalje pozitivan signal iz Brisela za građane Srbije i da Srbija ne može da bude nezadovoljna.

“Otvranjem Poglavlja 9 koje se odnosi na finansijske usluge prepoznate su uspešne ekonomske reforme koje je vlada Srbije sprovela i time obezbedila finansijsku i makroekonomsku stabilnost zemlje. Pored toga otvranje ovog poglavlja doprineće daljem obezbeđivanju sigurnijeg, efikasnijeg finansijskog sitema Republike Srbije”, rekla je Joksimović.

Na ovaj način zaključen je napredak Srbije na evropskom putu za vreme predsedavanja Rumunije Savetom EU. Ovu zemlju je na međuvladinoj konferenciji predstavljao ministar-delegat za evropske poslove George Ćamba.

Na konferenciji za novinare nakon sastanka, ministar Ćamba je izrazio zadovoljstvo što je Srbija otvorilo još jedno poglavlje što ukupno čini 17 otovorenih poglavlja, ali je isto tako rekao da će brzina pristupanja zavisti od reformi u poglavljima 23 i 24 koja se tiču vladavine prava.

U saopštenju za medije koje je objavila EU navodi se da je trenutna pripremljenost Srbije pažljivo ispitana i da je utvrđrno da Srbija mora da nastavi napredak u usklađivanju i primeni prava EU koje obuhvata ovo poglavlje.

Unija je navela i merila koja moraju da se ispune kako bi se ovo poglavlje privremeno zatvorila, a to je pre svega napredno usklađivanje sa pravo Unije u oblasti bankarstva i finansijskih konglomerata, u oblasti osguranja i strukovnih penzija, u oblasti finansijskog tržišta, kao i oblasti tržišta hartija od vrednosti i investicionih usluga. Takođe, naovid se da Srbija treba da demonstrira robusnost i nezavisnost regulatornih i nadzor institucija sa adekvatnim administrativnim kapacitetom.

Kako je za EWB izjavio Miloš Janjić, istraživač Centra za evropske politike (CEP), potpuna harmonizacija propisa u ovoj oblasti omogući će fer konkurenciju i veću predvidivost poteza regulatornih tela, pre svega Narodne banke Srbije, dok će jasno postavljene procedure i pravila na tržištu dovesti do raznovrsnije ponude finansijskih usluga na teritoriji Srbije nakon njenog učlanjenja u EU.

 

Povezani članci

“Izmene Ustava – korak unazad”

EWB

Savet za stabilizaciju i pridruživanje danas u Beogradu

EWB

Vanredno zasedanje AFET-a zakazano za 29. maj

EWB