fbpx
European Western Balkans
Politika

Pacoli: Poslali smo snažan signal Beogradu da želimo pomirenje

Beograd - Priština; Foto (c) EPA / Valdrin Džemaj

BERLIN – Zamenik kosovksog premijera i ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli izjavio je da je Priština odustajanjem od aplikacije za članstvo u Interpolu i Uneskou Beogradu uputila “snažan signal” da podržava dijalog i da želi pomirenje i normalizaciju odnosa.

U intervjuu za Dojče vele, Pacoli je rekao da “ni Srbija ne bi trebalo da blokira naše inicijative za učlanjenje u međunarodne organizacije”.

“Ja mislim da bismo mi mogli da se učlanimo i sada u Unesko, ali želimo da sporazum sa Srbijom bude što bogatiji i da u tom sporazumu budu obuhvaćena i ta pitanja”, rekao je Pacoli.

Vidi, kazao je, pozitivne pomake i od Beograda i smatra da nema mesta kritici inicijative predsednika Aleksandra Vučića za unutrašnji dijalog o Kosovu.

“Na to bi trebalo da se gleda kao na konstruktivan pokušaj za rešavanje problema i od tog njihovog dijaloga trebalo bi uzeti samo pozitivne stvari, one koje mogu da se koriste u nastavku dijaloga Kosova i Srbije. Srbiji je jasno da bi pomirenje sa Albancima moglo da doprinese regionu i samoj Srbiji. Nama je takođe jasna realnost koju imamo”, naveo je.

Dodao je da je “Srbija konsolidovana država koja ima dugu graničnu liniju sa Kosovom, dok je Kosovo s druge strane jedan od važnih ekonomskih partnera Srbije”.

Smatra da bi Priština trebalo da intenzivira dijalog po pitanju slobode kretanja ljudi, kapitala i ideja kako bi poboljšali životni standard.

“Srbija zna da će dan pomirenja sa Kosovom doći i da će na kraju biti postignut sporazum o pomirenju. Radujem se pomirenju pošto od toga profitiraju i Kosovo i Srbija, ali i region”, rekao je Pacoli.

Smatra da je za vreme prethodne vlade došlo do zastoja u priznavanju kosovske samostalnosti, te dodao da njegova agenda predviđa jačanje diplomatskih odnosa sa svima, a posebno sa državama koje nisu priznale kosovsku nezavisnost.

“Priznavanje nezavisnosti Kosova za nas je najvažniji proces i mi na tom putu nećemo stati”, kaže Pacoli.

Naveo je da demarkacija sa Crnom Gorom mora da bude rešena, da je ugovor potpisan, da ga je Crna Gora ratifikovala i da je to pitanje de jure završeno.

“Ja nemam nikakav problem s tim pošto smatram da bi sporazum trebalo da se poštuje. Mi nemamo nikakav konflikt s Crnom Gorom, ali je naša javnost podeljena po tom pitanju. To se vidi i u kosovskom parlamentu. Za Crnu Goru je pitanje sporazuma zatvoreno, tako da bi mi ovde trebalo da vidimo kako ćemo da ga rešimo.

Ne vidi, kaže, da “Crna Gora želi kosovsku teritoriju ili da Kosovo želi da prisvoji teritoriju Crne Gore”.

Povezani članci

Tači: EU nema šta da traži u dijalogu Beograda i Prištine dok Kosovo ne dobije viznu liberalizaciju

EWB

[BSF] Danijelson: Jasna veza između normalizacije i pristupa EU

EWB

Međak: Izveštaj Evropske komisije o Srbiji je upozorenje pred isključenje

EWB