fbpx
European Western Balkans
Politika

Pacoli u EU, Han i Mogerini očekuju plan za formiranje ZSO

Federika Mogerini i Johanes Han; Foto: Evropski parlament

BRISEL – Potpredsednik kosovske vlade Bedžet Pacoli boraviće krajem sedmice u Briselu, gde će razgovarati sa komesarom Johanesom Hanom i sa šeficom EU diplomatije Federikom Mogerini.

Izvori Tanjuga iz Evropske komisije kažu da će se Han i Mogerini u razgovorima sa Pacolijem u najvećoj meri fokusirati na odnose EU i Kosova, viznu liberalizaciju i dijalog sa Beogradom.

U diplomatskim izvorima u Briselu ocenjuju da će Han i Mogerini od Pacolija želeti da čuju konkretne korake koje će nova vlada u Prištini preduzeti u cilju nastavka dijaloga sa Beogradom i implementacije već dogovorenih sporazuma, na prvom mestu onom o formiranju Zajednice srpskih opština.

“Nova vlada mora da preuzme aktivnu ulogu u regionu i da radi zajedno sa Beogradom kako bi došlo do kvalitativnog iskoraka u dijalogu između Beograda i Prištine kome posreduje EU”, izjavila je tim povodom portparolka Evropske komsije Maja Kocijančič.

Istovremeno, očekuje se da jedna od tema u razgovorima EU zvaničnika sa Bedžetom Pacolijem bude i ispunjavanje uslova Kosova za viznu liberalizaciju, što uključuje razgraničenje sa Crnom Gorom, kao i dokaze o efikasnoj borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala na Kosovu.

Iako se na političkoj sceni Kosova nalazi već čitavu deceniju Bedžet Pacoli se do sada uglavnom fokusirao na lobiranje u cilju priznavanja nezavisnosti Kosova i privlačenje stranih investicija.

I dok EU napominje da ”Kosovo nema vremena za gubljenje” kada su u pitanju ekonomske prilike u zemlji, što je jedan od prioriteta Pacolijeve Alijanse za novo Kosovo, ostaje da se vidi koliko efikasno i kooperativno će nova vlada na Kosovu sa Bedžetom Pacolijem zaduženim za spoljne poslove sarađivati kako sa Briselom, tako i s regionom i Beogradom.

Povezani članci

Skrozza: EU samo da ne odmaže u borbi za slobodu medija

EWB

Međak: Važno je da se nova poglavlja stalno otvaraju

EWB

Institut Ist-Vest: Vreme za akciju SAD i EU na Zapadnom Balkanu

EWB