fbpx
European Western Balkans
Evropa

Pahor i Cerar: Primeniti odluku suda o granici

Borut Pahor; Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

BLED – Od velikog značaja je primena odluke Arbitražnog suda o granici Slovenije i Hrvatske u Piranskom zalivu, kao dokaz vladavine prava, sada kada Evropa je suočena sa mnogim globalnim izazovima, na koje mora pronaći odgovore, rekli su danas, otvarajući 12. Bledski strateški forum, predsednik i premijer Slovenije Borut Pahor i Miro Cerar.

Cerar je istakao da u rešavanju sa problemima i suočavanju sa izazovima treba verovati u snagu dijaloga i kompromisa.

„Mora građanima biti objašnjeno gde idemo i zašto kompromisi moraju biti napravljeni. Kompromise jedino ne možemo praviti kada je reč o demokratiji i vladavini prava. Nepoštovanje vladavine prava daje povod za nepoverenje“, poručio je Cerar.

S tim u vezi je naglasio da je Slovenija privržena primeni odluke Arbitražnog suda o Piranskom zalivu i dodao da je njen cilj da postigne to kroz dijalog sa susedom Hrvatskom.

„Time bi dve zemlje zatvorile pitanje koje je stvaralo tenzije dugo vreme, a dali bi i pozitivan primer regionu kako se važna pitanja mogu rešiti“, objasnio je Cerar.

On je kazao da će, ako Hrvatska to ne bude želela, slovenačka vlada biti prinuđena da nađe načine da se sused natera na poštovanje vladavine prava.

Predsednik Slovenije rekao je da je na prošlogodišnjem Forumu na Bledu bila prisutna ogromna zabrinutost za budućnost EU.

Kada je reč o vladavini prava, Pahor je istakao da je ona bitna u evropskom kontekstu, kao i na nacionalnom nivou.

Prema njegovim rečima, zbog toga je u interesu i EU da se odluka Arbitražnog suda o Piranskom zalivu ispoštuje i primeni.

Ukazao je da je potrebna politička hrabrost i da su uslovi za rešenje ovog problema povoljni.

„Slovenija i Hrvatska su članice EU i to omogućava lakše rešenje spora“, uveren je Pahor dodajući da, ako se ne nađe solucija u duhu zajedništva, to može voditi ka jačanju nacionalizma.

Cerar: Evropska komisija smatra da Hrvatska treba da poštuje arbitražnu odluku

Evropska komisija smatra da Hrvatska treba da poštuje odluku Arbitražnog suda o granici Slovenije i Hrvatske u Piranskom zalivu, rekao je Cerar, nakon razgovora sa potpredsednikom Evropske komisije Fransom Timermansom, koji je gost na Bledskom strateškom forumu.

Cerar je novinarima rekao da je Slovenija nezadovoljna zbog odbijanja Hrvatske da primeni arbitražno rešenje.

“Dobio sam potvrdu da Komisija smatra da je poštovanje međunarodnih ugovora obaveza, pa se to odnosi i na arbitražni sud. Timermans je naglasio da je arbitraža bila jedna od obaveza Hrvatske koje je prihvatila tokom pregovora o pristupanju u EU”, rekao je slovenački premijer.

Dodao je da je od Timermansa dobio uverenja da će Komisija nastaviti da insistira da arbitražno rešenje treba biti primenjeno i izrazio nezadovoljstvo dosadašnjim hrvatskim stajalištem prema tom pitanju.

“Slovenija se priprema na implementaciju presude i Hrvatskoj nudi ruku, ali smo nezadovoljni nedavnim reakcijama hrvatske strane”, rekao je Cerar i dodao da takvo ponašanje ne daje mnogo nade da je Hrvatska spremna da sarađuje sa Slovenijom u postupku sprovođenja arbitražne presude i da će prestati da odbija presudu.

“Ako uskoro ne bude zajedničkog dogovora o implementaciji, Slovenija će sama učiniti ono što može”, naglasio je Cerar dodavši da je to jasno stavio do znanja i Timermansu.

“Sada je važno da sačuvamo konstruktivnu atmosferu, pa da idućih sedmica pokušamo da očuvamo komunikaciju sa Zagrebom”, stav je Cerara, koji veruje u moć dijaloga, pred predstojeći sastanak s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem koji bi trebalo da bude tokom ovog meseca u Zagrebu.

Kontakte sa visokim gostima pred početak Bledskog strateškog foruma imao je i slovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec, a na njima je takođe tražio podršku stavu Slovenije da arbitražnu presudu treba implementirati.

Erjavec se na Bledu sreo sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku Federikom Mogerini, rekavši da mu je Mogerini potvrdila da međunarodne ugovore treba poštovati i primenjivati.

Rasprave o arbitraži nastaviće se danas i sutra na Bledskom strateškom forumu, rekao je šef slovenačke diplomatije, a slovenački predstavnici će nastaviti da upozoravaju da je “neprihvatljivo da Hrvatska kao članica EU ne poštuje međunarodno pravo” jer je “EU utemeljena na međunarodnom pravu”, prenosi HINA.

“Pritisak na Hrvatsku će imati uspeha pre ili kasnije”, zaključio je Erjavec.

Mogerini: Implementacija arbitražne odluke veoma važna

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini ocenili je danas na Bledu da bi primena odluke Arbitražnog suda o granici Slovenije i Hrvatske u Piranskom zalivu bila veoma važna za region.

Mogerini, koja učestvuje na Bledskom strateškom forumu, uoči početka skupa, rekla je novinarima da je veoma bitno za obe članice EU – Sloveniju i Hrvatsku, ali i za region. da ispoštuju odluku Arbitraže.

„Važno je da se kroz pridržavanje pravila i implementacijom da i primer regionu“; naglasila je ona.

Mogerini je objasnila da je boravaka na Bledu početak njene posete Sloveniji.

Kazala je da sa slovenačkim zvaničnicima razgovara o Balkanu, i kako zajedno podstaći napredak regiona na putu u EU.

Povezani članci

Deklaracija EU-NATO: Transatlantska bezbednosna saradnja važnija nego ikad

EWB

Lideri EU postigli dogovor o 750 milijardi evra zajedničkog duga za oporavak ekonomije

EWB

EK: Danas pokretanje prekršajnog postupka protiv tri zemlje

EWB