fbpx
European Western Balkans
Politika

Pahor: Jedan od najtežih sastanaka

Lideri nakon sastanka; Foto: FoNet

BRDO KOD KRANJA – Lideri Procesa Brdo-Brioni su, na samitu na Brdu kod Kranja  u Sloveniji, usvojili zajedničko saopštenje kojim potvrđuju svoju posvećenost proširenju Evropske unije.

Šef slovenačke države Borut Pahor izjavio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na današnjem skupu lidera Zapadnog Balkana u okviru procesa Brdo – Brioni pokušao da se povede rasprava o promeni granica, kojom bi se sprečilo priznanje nezavisnosti Kosova, prenosi FoNet.

Pahor je na konferenciji za novinare na Brdu kod Kranja rekao da se pitanje granica nikada nije pominjalo na samitima učesnika procesa Brdo – Brioni, među kojima su nezavisnost Kosova priznale Slovenija, Hrvatska, Crna Gora, Severna Makedonija i Abanija.

Uz konstataciju da su se danas prvi put sreli Vučić i predsednica Kosova Vjosa Osmani, Pahor je naveo da se dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine nastavlja.

“Vjosa Osmani je došla sa vrlo ambicioznom agendom, ali smo uspeli da ostvarimo neku vrstu kompromisa”, izjavio je Pahor.

Prema njegovim rečima, cilj inicijative Brdo – Brioni nije rešavanje problema, već približavanje stavova učesnika tog procesa.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović je, govoreći o današnjem skupu, čiji je bio kopredsedavajući sa Pahorom, izjavio da su uspeli da brod uvedo u luku bez povređenih.

Milanović je rekao da nije imao direktan razgovor sa Vučićem, ali da su tokom sastanka razmenili stavove.

“Ovde smo da bismo pomogli zemljama regiona da se približe Evropskoj uniji, jer je to i interes Hrvatske i Slovenije”, izjavio je Milanović i najavio da će sledeći samit procesa Brdo – Brioni biti održan u Prištini ili u Beogradu.

Na današnjem skupu su, pored Vučića, Pahora, Milanovića i Vjose Osmani, učestvovali i predsednici Crne Gore, Severne Makedonije i Albanije Milo Đukanović, Stevo Pendarovski i Iljir Meta i članovi Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić

Povezani članci

Zvanični Beograd ćuti, a proevropska i proruska opozicija različito o dešavanjima u Ukrajini

EWB

Ambasador Francuske: Pozdravljam odluku Srbije da izabere novu metodlogiju

EWB

Ji: SAD će pomagati region na putu u EU, s Rusima – jasne crte

EWB