fbpx
European Western Balkans
Politika

Pahor: Podrška dijalogu sa Prištinom; Vučić: Srbija ostaje na evropskom putu

Borut Pahor i Aleksandar Vučić; Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

BEOGRAD – Predsednik Slovenije Borut Pahor posetio je juče Beograd, gde se sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Takođe se, na posebnoj sednici Narodne skupštine Republike Srbije, obratio narodnim poslanicima.

Pahorovo obraćanje bojkotovala je većina opozicionih poslanika, od kojih su mnogi učesnici veišenedeljnih protesta protiv vlasti. Kako su naglasili, bojkot nije bio usmeren prema predsedniku Slovenije, već Srbije.

Pahor je, na zajedničkoj pres konferenciji sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, podsetio da je pre 10 godina, kada je o Srbiji govorio u Evropskom savetu, rekao da nakon što je ušla Hrvatska ušla u Uniju i Srbija mora što pre da postane njena članica.

To, istakao je, zavisi od pregovora sa EK, ali Srbija ima  podršku Slovenije na tom putu.

U tom smislu, rekao je da mu je bilo važno da još jednom čuje od Vučića njegov ličan stav i stav srpske države u angažovanju u rešavanju otvorenih pitanja u pregovorima sa EK, kako bi proces bio što brži.

“To se tiče odnosa u regionu, u prvom redu se odnosi na dijalog Beograda i Prištine. Kao tvoj i prijatelj tvoje države, podržavam taj dijalog i ne vidim nikakvu alternativu dijalogu. Ne znam kako i kada će to da završi, to zavisi od bilateralnih razgovora i pregovora dve strane, ali ono što može Slovenija, kao prijatelj sa svim narodima i državama u regionu, da pomogne, ja sam ponudio iskrenu podršku”, rekao je Pahor, obraćajući se Vučiću.

Dodao je da će o tome biti reči na sastanku procesa Brdo – Brioni, 7. i 8. maja u Tirani.

Predsednik Vučić osvrnuo se na izjavu slovenačkog ministra spoljnih poslova Mira Cerara o tome da Srbija mora da se izjasni o svojoj evropskoj orijentaciji, nakon posete predsednika Rusije Vladimira Putina i protesta koji traju već više nedelja, a čiji učesnici navode rastući autoritarizam kao jedan od glavnih motiva za izlazak na ulice.

Vučić je rekao da nije mogao da veruje da je “naš prijatelj” Cerar to pričao oko evropskog puta Srbije i da je morao da “trlja oči” da bi se uverio da je dobro pročitao njegovu izjavu, prenosi N1. Naglasio je da Srbija svakako ostaje na evropskom putu, ali da čuva dobre odnose sa Rusijom.

Povezani članci

Kosovski specijalni sud u Hagu: Sve što treba da znate o ovoj instituciji

EWB

Šabić i Fabrici o evrointegracijama Srbije i Akcionom planu za Poglavlje 23

EWB

Sobotka: Približavanje zemalja Zapadnog Balkana EU ostaje prioritet Austrije

EWB