fbpx
European Western Balkans
Region

Pahor: Prioritet nove EK treba da bude proces proširenja Zapadnog Balkana

Borut Pahor; Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

SARAJEVO – Proces proširenja Zapadnog Balkana mora postati prioritet nove Evropske komisije jer bi odlaganje procesa ugrozilo sigurnost i celi proces evropskih integracija, upozorio je predsednik Slovenije Borut Pahor.

“Kada nova Komisija bude formirana nakon izbora jedno od najvažnijih pitanje koje će biti na stolu biće pitanje brzine procesa proširenja. Ne kažem da ne treba da se ispune standardi i da ne treba da poštujemo proces, ali je sada vreme za EK da Zapadni Balkan gleda kao geopolitičko pitanje”, rekao je Pahor na 10. Sarajevo biznis forumu.

On je napomenuo da će se zalagati za donošenje “Brdo-Brioni” deklaracije kojom će se apelovati na Evropsku uniju i Evropsku komisiju da proces proširenja Zapadnog Balkana posmatraju kao geopolitičko pitanje.

“Na vladama u regionu je da odrade svoj posao i da ga odrade brzo, a na Briselu je da shvati da proces proširenja treba da se ubrza. Moja zemlja će biti prijatelj regiona”, ocenio je Pahor i dodao da se njegova izjava odnosi na zemlje Zapadnog Balkana, kao i da ne govori u ime EU već kao predsednik jedne od država članica.

Dodik podržava incijativu predsednika Slovenije

Predsedavajući Predsedništva BIH Milorad Dodik pozdravio je inicijativu predsednika Slovenije Boruta Pahora da se donese deklaracija kojom bi se apelovalo na EU da proces proširenja Zapadnog Balkana posmatra kao geopolitičko pitanje, prenosi RTS.

“Pahor dobro razume ovaj region. Ima političku volju da pomogne i političku pronicljivost da shvati o čemu se radi. U pravu je. Ukoliko EU nastavi sa svojim sitničarenjem na tehničkim pitanjima kao uslov za prijem, a ne donese političku odluku da nas integriše, onda rizikujemo da se region destabilizuje”, rekao je Dodik na 10. Sarajevo biznis forumu.

Povezani članci

Tudose: Zapadni Balkan mogao bi biti zid odbrane EU

EWB

Dimitrov: Nacionalni konsenzus i referendum za pitanje imena

EWB

Transportna zajednica Zapadnog Balkana čeka jedan potpis

EWB