fbpx
European Western Balkans
Društvo

Paket ekonomskih mera značajna pomoć privredi, pojedina pitanja i dalje otvorena

Predstavljanje Vladinog programa; Foto: Ministarstvo finansija

BEOGRAD – Vlada Republike Srbije predstavila je iščekivani paket ekonomskih mera radi smanjivanja negativnog efekta na privredu prouzrokovanog pandemijom koronavirusa (COVID–19) u vrednosti od 5,1 milijardu evra.

Paket pomoći privredi uključuje odlaganje plaćanja dospelih poreskih obaveza, direktna davanja preduzećima kroz isplatu tri minimalne zarade, očuvanje likvidnosti privrednih subjekata kroz dodelu kredita preko Fonda za razvoj i garantne šeme za podršku privredi preko komercijalnih banaka.

Prethodnih dana, u iščekivanju donošenja mera, broje privredne asocijacije i organizacije civilnog društva, uključujući i Centar za evropske politike (CEP) i Nacionalnu alijansu za lokalni ekonomski razvoj (NALED) su se uključili u debatu u javnosti o neophodnim merama pomoći privredi.

CEP: Mere vlade dobre, od implementacije zavisi uspeh

U Centru za evropske politike (CEP), poručili da predložene mere predstavljaju veliku i značajnu intervenciju države, a da je sada od izuzetne važnosti dobro osmisliti mehanizme implementacije jer će od njih u najvećoj meri zavisiti koliko će one biti uspešne.

Što se tiče mera podrške kroz uplatu minimalne zarade za sva preduzeća i preduzetnike, odnosno 50% minimalne zarade za velika preduzeća, kao i odlaganja plaćanja poreza i doprinosa na zarade, Marko Obradović, koordinator radne grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za poglavlja 4 i 9 ističe da je ova mera primarno usmerena na stimulisanje pogođenih sektore privrede, kod kojih se može očekivati relativno brzo vraćanje u režim poslovanja pre nastanka krize.

„Osnovni cilj ove mere je da se ne otpuštaju radnici, i da se na taj način spremno dočeka normalizacija stanja i neometan nastavak proizvodnog procesa“, zaključio je Obradović i dodao kako se nada da će privreda moći samostalno podneti vreme do početka primene ove mere, koja je najavljena za 15. maj, odnosno da će biti u mogućnosti da isplati aprilske zarade.

Što se tiče mere očuvanja likvidnosti u privredi koja se realizuje kroz program finansijske podrške privredi preko Fonda za razvoj vredna oko 200 miliona EUR  i garantne šeme za podršku privredi preko komercijalnih banaka, u vrednosti oko 2 milijarde EUR, Obradović je objasnio da će ove mere imati efekta na ona preduzeća koja će u ovim okolnostima imati problem da plaćanjem svojim dobavljačima i nabavkom sirovina i repromaterijala.

„U ovom trenutku nisu do kraja poznati svi uslovi za konkurisanje za ova sredstva, niti način ni naročito brzina njihove implementacije, pa je teško dati dublju analizu efekata ovih mera, ali svaka mera koja urgentno pomaže da ne dođe do prekida lanca vrednosti je u ovom trenutku apsolutno dobrodošla,“ rekao je Obradović.

Što se tiče mere koja je izazvala dosta medijske pažnje, a to je pomoć svim punoletnim građanima od 100 evra, Obradović je podsetio da je država već jednom administrirala podelu besplatnih akcija, te veruje da se ova mera može lako i bez mnogo problema implementirati.

„Sa aspekta socijalne pravde može biti upitno davanje 100 evra svim punoletnim državljanima Srbije bez obzira na razliku u njihovom materijalnom stanju, međutim ovo nije instrument socijalne politike, već instrument podsticanja tražnje i poverenja potrošača“, zaključio je Obradović.

Obradović je takođe izrazio zabrinutost zato što nisu predviđene mere pomoći za javni sektor i zato što nisu saopštene sektorske mere za industrije, kao što turizam, vazdušni saobraćaj, hotelijerstvo, koji će u dužem periodu osećati značajan uticaj krize.

“U ovim sektorima prihodi su pali na nulu, neće biti brzog oporavka tražnje, pa je pritisak na održavanje nivoa zaposlenosti, bez značajnog angažovanja države, potpuno kontraproduktivan i može dugoročno onemogućiti normalizaciju poslovanja“, rekao je Obradović.

NALED: Privrednici dobili tajm-aut za konsolidaciju

U Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj (NALED)  ističu da su prihvaćene tri njihove ključne preporuke za prevazilaženje negativnih posledica pandemije COVID-19 i to odlaganje plaćanja poreza i doprinosa na zarade tokom vanrednog stanja, obezbeđivanje povoljnih kredita za likvidnosti, isplata finansijske pomoći  preduzetnicima i malim i srednjim preduzećima odnosno njihovim zaposlenima, kao i da je prihvaćena njihova sugestija o ukidanju PDV-a na donacije.

Dejan Đokić, predsednik Izvršnog odbora NALED-a i diretor kompanije Asseco SEE u Srbiji je ocenio da je pet milijardi evra neočekivano veliki paket podrške za privredu i pozdravio je spremnost institucija da uvaže sugestije poslovnih asocijacija i stručnjaka u ovoj krizi.

„Narednih desetak dana su prilika da se otklone nedoumice postoje li dodatni kriterijumi za dodelu sredstava, kao i da li će privreda podneti teret krize tokom marta i aprila jer će morati da obezbedi sredstva za plaćanje poreskih obaveza za ta dva meseca“ rekao je Đokić i dodao da su stručni tim i članovi NALED-a na raspolaganju Kriznom štabu i Vladi kako bi pomogli u osmišljavanju konkretnih rešenja.

Kao otvorena pitanja u NALED-u istakli su da još uvek nije poznato da li će civilni sector biti obuhvaćen merama, kao veliki poslodavac u Srbiji, gde  veliki deo organizacija i njihovi zaposleni sada su angažovani na pomoći ugroženim grupama, ali i šta će biti sa poreskim prihodima lokalnih samouprava, na koje one sad neće moći da računaju.

“Zbog toga je NALED inicirao da se i za njih osmisli poseban fond podrške”, zaključio je Đokić

Povezani članci

Samo četvrtina mladih želi da ostane u Srbiji

EWB

Četiri ključne teme julskog Samita u Poznanju

EWB

Dokumentarni film „Vreme stabilokratije“ u četvrtak u 20h na N1

EWB