fbpx
European Western Balkans
Ekonomija i Biznis

Paket od 96 miliona evra podrske za MSP i lokalne samouprave

Jadranka Joksimović i Johanes Han; Foto: Evropska unija

BRISEL – Ministarka za evrointegracije i nacionalni koordintor za IPA fondove Jadranka Joksimović danas je u Briselu, sa evropskim komesarom za pregovore o proširenju Johanesom Hanom, potpisala paket od 96 miliona evra pomoći Srbiji.

U pitanju su bespovratna sredstva iz pretpristupnih fondova EU za 2016. godinu, a biće namenjena za podršku malim i srednjim preduzećima (MSP) i lokalnim samoupravama.

“Ukupan paket za 2016. godinu jeste 166 miliona evra. Danas smo potpisali prvi deo finansijskog sporazuma u vrednosti od 96 miliona evra. Želim da istaknem da smo ovaj novac za 2016. godinu programirali tako da pre svega ode u one oblasti za koje želimo da budu kičma našeg ekonomskog održivog razvoja, a to su mala i srednja preduzeća i jačanje lokalnih samouprava”, izjavila je Jadranka Joksimović.

Ona je naglasila da su razvoj malih i srednjih preduzeća i podrška lokalnih samouprava svima onima koji žele da započnu privatni biznis nešto što će ljudi na lokalu konkretno osetiti i što će dovesti do lokalnog i regionalnog razvoja.

“Ta formula evropske integracije, fondovi koji nam stoje na raspolaganju i ukupan lokalni i regionalni razvoj jesu dobitna kombinacija u budućim godinama u kojima ćemo mi kao zemlja kandidat pregovarati, a onda biti potpuno spremni i za članstvo u EU i za mnogo veće fondove koji zemljama članicama stoje na raspolaganju”, poručila je Joksimović posle potpisivanja prvog paketa pretpristupnih sredstava za 2016. godinu.

I ministarka Joksimović i komesar Han su naglasili da je EU apsolutno najveći donator i investitor u Srbiji.

”U poslednjih 15 godina više od tri milijarde evra bespovratnih sredstava je dato Srbiji da koristimo na transparentan i efikasan način. Ja vas uveravam da za tri godina, koliko ja koordiniram fondovima EU u Srbiji, ni jedna nepravilnost nije uočena, a tamo gde jeste državni organi su reagovali. Svi će i u buduće, od lokala do najviših nivoa, morati da koriste fondove na najtransparentniji mogući način”, kazala je Joksimović.

Johanes Han, koji sutra stiže u Srbiju, biće i prvi visoki zvaničnik EU koji će posetiti novoizabranog predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

“To je dobar i jasan signal strateškog partnerstva koje imamo i koje ćemo nastaviti i ubuduće”, zaključila je ministarka Joksimović.

Han: Nema alternative evropskoj perspektivi

Johanes Han; Foto: Evropska unija

BRISEL – Evropski komesar za priširenje i susedsku politiku Johanes Han izjavio je danas u Briselu da će sredstva iz IPA fondova poslužiti za pripremu Srbije za članstvo u EU.

Han dodaje da se nada da će do ulaska Srbije u EU doći ”veoma brzo”.

”Nema alternative evropskoj perspektivi. Uskoro ćemo otvoriti dva nova poglavlja i to pokazuje jaku posvećenost EU evropskoj perspektivi Srbije. Mnogo još mora da se uradi, a ovih 95 miliona evra ( iz IPA fondova za 2016.godinu) će doprineti daljem razvoju i jačanju zemlje u pravcu spremnosti za ulazak u EU, nadam se veoma brzo”, zaključio ja komesar Han.

Johanes Han i ministarka za evrointegracije Srbije i nacionalni koordinator za upravljanje pretpristupnim fondovima Jadranka Joksimović potisali su ranije danas prvi paket od 96 million evra bespovratne pomoći Srbiji iz okvira IPA fondova za 2016. godinu.

Komesar Han naglašavada je od 2007. godine EU izdvojila preko dve milijarde evra za pomoć Srbiji na putu evrointegracija.

”Ovo govorim jer se ponekad u javnosti pretpostavlja da drugi mnogo više daju ( Srbiji). Činjenice i cifre su jasne i govore da je EU daleko najaveći donator. Mislim da zajedno moramo da radimo na ispravljanju ovakve slike jer drugi ne daju ništa ili doprinose mnogo manje, a slika u javnosti je drukčija”, naglasio je komesar Han.

Johanes Han je zaključio da je evropska perspektiva Srbije jasna što je, podsetio je , naglasio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić na svojoj poslednoj pres konferenciji u svojstvu premijera Srbije.

Evropski komesar za pregovore o proširenju dolazi u posetu Srbiji i biće prvi visoki zvaničnik EU koji će se sutra u Beogradu sastati sa novoizabranim predsednikom Aleksandrom Vučićem, naglašeno je u Briselu.

Povezani članci

Ekonomske reforme u procesu pristupanja Evropskoj uniji

EWB

Srbija pala za osam mesta na listi Indeksa otvorenosti budžeta

EWB

Ljajić: Nema ukidanja rominga sa EU, moguće niže cene usluga

EWB