fbpx
European Western Balkans
Region

Pala vlada Aljbina Kurtija, sledeći korak imenovanje novog kandidata za premijera

Aljbin Kurti; Photo: Flickr / Europe Upf

PRIŠTINA – Vladi Aljbina Kurtija, koja je na dužnost stupila pre samo 51 dan, juče je izglasano nepoverenje u Skupštini Kosova. Vlada je od danas u tehničkom mandatu, a procedura nalaže da predsednik Hašim Tači najpre ponudi premijerski mandat pobedniku prošlogodišnjih izbora, što je opet pokret “Samoopredeljenje”.

Poslanici kosovske skupštine sa 82 glasa za, izglasali su nepoverenje vladi koju je predvodio Aljbin Kurti. Protiv je bilo 32 i jedan je bio uzdržan. Za pad vlade glasali su dojučerašnji koalicioni partner Demokratski savez Kosova, opoziciona Demokratska partija Kosova, Srpska lista i drugi poslanici.

Kako prenosi KoSSev, značajan deo diskusije poslanika, uključujući i samog Kurtija protekao je u optužbi sa strane “Samoopredeljenja” da iza zahteva za uvođenje vanrednog stanja na Kosovu jeste plan za „razmenu teritorija“ u dijalogu sa Srbijom.

Opozicija, kao i poslanici Demokratskog saveza Kosova, optuživali su Kurtija sa druge strane za autoritarnost, i nepoštovanje koalicije, te urušavanje odnosa sa SAD-om. Neposredni povod za pokretanje glasanja o neopoverenju bilo je Kurtijevo smenjivanje ministra unutrašnjih poslova Agima Veljijua, člana DSK.

Činjenica da se sednica odvijala u trenutku pandemije COVID-19 nije prošla nezapaženo. Početak sednice obeležila je buka koja se čula sa balkona u Prištini, čime su građani pred sam početak ovog zasedanja pokazali nezadovoljstvo političkom borbom u vreme dok se svet bori protiv pandemije, a Kosovo se takođe nalazi u vanrednim merama javnog zdravstva, prenosi KoSSev.

Šta su dalji koraci?

Kako je pojasnio profesor ustavnog prava Enver Hasani, vlada će sada biti u tehničkom mandatu, dok je na predsedniku da ponudi novi premijerski mandat najjačoj partiji u parlamentu. Međutim, ne postoji rok do kada ova procedura mora da se završi.

„Procedura je sledeća: šef države šalje pismo onom ko je bio prvi na poslednjim izborima, to je opet Samoopredeljenje. Potom, ono nema rok, ona može mesecima da razmišlja čije će ime da pošalje. To opet može da bude Kurti a može i neki drugi kandidat, što bi bilo logičnije. Potom, ukoliko pošalje ime kandidata, on dobija mandat od 15 dana od predsednika za sastav vlade. Ukoliko ne uspe u tom roku, onda imamo drugi krug. U ovom slučaju, u drugom pokušaju, predsednik može da pozove sve partije, ukoliko Samoopredeljenje ne bude dobila apsolutnu većinu, onda predsednik ne samo da ne mora da ide kod drugoplasirane stranke, već može na razgovor da pozove sve ostale partije i da zatraži maksimalan konsenzus, uključujući i od Samoopredeljenja“, objasnio je Hasani.

Povezani članci

2BS Forum: Ulazak CG u NATO značajan za Crnu Goru i region

EWB

Pejović: U 2019. šansa za strateško rešenje za proširenja EU

EWB

Albanija, Severna Makedonija i Srbija potpisale memorandum o borbi protiv koronavirusa

EWB