fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Palmer: Beograd i Priština da se ugledaju na Severnu Makedoniju

Metju Palmer; Foto: EWB

PRAG – Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer izjavio je da bi Beograd i Priština u rešavanju kosovskog problema mogli da se posluže primerom Severne Makedonije.

“Cilj SAD, EU i zemalja regiona je isti – napredak, dok, s druge strane, ruskom uticaju više odgovara da u ovim zemljama vladaju korupcija i nesređeno stanje. Na primeru Severne Makedonije najbolje je vidljivo kako se odupreti negativnom uticaju, preuzeti odgovornost i okončati stagnaciju, što je i recept koji mogu primeniti i Srbija i Kosovo”, rekao je Palmer u intervjuu za Radio slobodna Evropa (RSE).

Na pitanje da li postoji jedinstvena politika SAD i EU kada je u pitanju region Zapadnog Balkana, Palmer je odgovorio da se tu apsolutno ništa nije promenilo.

“Kao i prethodnih četvrt veka, naš je cilj kada je u pitanju Zapadni Balkan da pomognemo ovom regionu da se pomeri dalje ka zapadnim integracijama i EU, da zajednički pomognemo državama Zapadnog Balkana da uspešno sprovedu ključni set reformi i promena koje će im pomoći na putu ka evroatlantskim integracijama”, istakao je Palmer.

Palmer, međutim, smatra da bi Rusija “možda više volela da vidi region koji je podeljen, frakcionisan, u kojem vladaju tenzije”.

“Na svu sreću, vizija koju dele SAD i Evropska unija je ista kao i vizija samih zemalja Zapadnog Balkana koje žele uspeh i put napred. Ali, Rusi će, naravno, nastaviti sa svojim delovanjem kao i do sada, i sa svojim negativnim uticajem, što smo imali priliku da vidimo kada je reč o Prespanskom sporazumu”, tvrdi američki zvaničnik.

Povezani članci

Han: Nije Kosovo sve i svja

EWB

Borelj razgovarao o specijalnom predstavniku EU sa liderima Srbije i Kosova

EWB

Kocijančič: Beograd i Priština hitno da nastave dijalog

Tanjug