fbpx
European Western Balkans
Društvo

Palmer: Posle pobede nad virusom, brzi povratak građanskim slobodama

Metju Palmer; Foto: EWB

VAŠINGTON – Zamenik pomoćnika državnog sekretara i specijalni predstavnik za Zapadni Balkan Metju Palmer poručio je u razgovoru za Glas Amerike da ćemo zajedno poraziti koronavirus, a bi posle toga svuda trebalo da usledi ukidanje privremenih mera i povratak poštovanju ranijih građanskih sloboda, prenosi N1. Palmer je istakao da Amerika pruža značajnu pomoć Balkanu, ali i da je ta pomoć ponekad obostrana.

Najhitnije potrebe u Srbiji, kao i u regionu i većem delu sveta su testovi, oprema za ličnu zaštitu i podrška osoblju za vanredne situacije, kaže Metju Palmer, pošto je u Srbiju, prošle nedelje stiglo 6.000 testova za koronavirus i najavljena pomoć u hrani i sanitarnim paketima. Palmer, ipak, ističe da je američka pomoć starija od toga.

“Zemlje Zapadnog Balkana su u poziciji da snažno odgovore na pretnju koronavirusa, u velikoj meri i zahvaljujući naporima koje su SAD i drugi uložili u pomoć tim zemljama da razviju svoje institucionalne kapacitete. U proteklih 20 godina smo uložili milijarde dolara pomoći u region. Biće potrebno 500 miliona dolara da se pomogne zemljama širom sveta u najhitnijim potrebama. Deo tog novca će stići u zemlje Balkana, naravno, ali će se ulivati u sisteme, čiju su izgradnju i jačanje Sjedinjene Države pomogle tokom godina”, kaže specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan.

Upitan da prokomentariše veliki publicitet koji pomoć iz Rusije i Kine dobija u Srbiji, Palmer odgovara da to nije takmičenje.

“Ako Kina i Rusija mogu da pomognu Srbiji i drugima na Zapadnom Balkanu, to je sjajno. EU pruža sve veću pomoć. SAD pružaju pomoć direktno pojedinačnim zemljama Zapadnog Balkana, ali i kroz podršku međunarodnim institucijama. SAD su najveći pojedinačni donator relevantnim međunarodnim akterima – Ujedinjenim nacijama, Svetskoj banci, MMF-u, Evropskoj banci za obnovu i razvoj. Važno je da svi shvatimo da je ovo globalni izazov. Virus ne poštuje granice, ali mi ćemo pobediti taj virus, svuda, na globalnom nivou. Sjedinjenim Državama ne vredi da ga drže pod kontrolom kod kuće, ako virus vreba u drugim zemljama, čeka da ponovo zarazi američku populaciju”, rekao je Palmer.

Podrška SAD i Zapadnog Balkana je obostrana

On je istakao da iako se Amerika sama suočava sa teškom zdravstvenom krizom, da to ne znači da SAD ne mogu da pruže značajnu podršku partnerima širom sveta, uključujući Zapadni Balkan”, rekao je Palmer.

Takođe, naglasio je i podršku zemalja Zapadnog Balkana kao što su Srbija, Crna Gora i Albanija u evakuaciji američkih građana i dodao da je Amerika zahvalna zbog partnerstva i pokazivanja solidarnosti.

Osim solidarnosti, zabrinutost za ograničavanje građanskih prava i sloboda za vreme krize od strane pojedinih lidera jeste još jedno od obeležja krize izazvane COVID-19. Palmer navodi da u kriznim situacijama uvek postoji rizik da bi osnovna ljudska prava i slobode mogli da budu narušeni i ističe da je važno da vlade oprezno donose odmerene odluke do kog stepena mogu da utiču na prava i slobode svih građana kako bi se uspešno nosile sa krizom – u ovom konkretnom slučaju problemima koje je izazvao virus.

“Potrebno je da postupci vlasti budi odmereni. Trebalo bi da mere budu proporcionalne i da mogu da se ukinu čim se epidemija završi. Na primer: jedno od osnovnih prava američkih građana po Ustavu jeste sloboda javnih okupljanja. Teško ga je primeniti u uslovima pandemije virusa – u situacijama u kojima okupljanje veće grupe ljudi predstavlja zdravstveni rizik. Tako da je u ovom trenutku to pravo ograničeno. Ali, to je privremena mera i stvari će biti vraćene na pređašnje stanje. Nadam se u veoma kratkom vremenskom roku. Potrebno je da mi kao građani budemo svesni mera koje preduzimaju vlasti. Veoma je važno i da postoji razumevanje za ljudska i građanska prava i da su ona očuvana”, kaže Palmer.

Ohrabrujuća saradnja Srbije i Kosova

Upitan kako vidi regionalnu saradnju u borbi protiv koronavirusa, pre svega Srbije i Kosova, Palmer ističe da je saradnja Srbije i Kosova u vezi sa pitanjem koronavirusa zaista ohrabrujuća.

“To je retka dobra vest u ovoj situaciji, povećana je trgovina. Postoji saradnja u zdravstvu. Kosovo i Srbija su, verujem, obe u sistemu ‘zelenih koridora’ (u okviru CEFTA sporazuma, prim. nov), koji bi trebalo da olakša i ubrza razmenu hrane i lekova u ovoj krizi. Tako da je ohrabrujuće videti da Srbija i Kosovo nalaze zajedničke tačke i sarađuju da bi prevazišle zajednički pretnju”, rekao je specijalni predstavnik za Zapadni Balkan.

Palmer dodaje da region može da očekuje i dodatnu pomoć i da se to aktivno razmatra u Vašingtonu.

“Kada se radi o značajnijim sumama potrebno je neko vreme da se to realizuje, ali uveren sam da će SAD nastaviti da pružaju pomoć našim prijateljima, partnerima i saveznicima,  da prođemo kroz sve ovo i izađemo snažniji”, zaključuje Metju Palmer.

Povezani članci

PrEUgovor: Ubrzano sprovođenje formalnih reformi, još uvek nema opipljivih rezultata

EWB

Organizacije civilnog društva osudile hapšenje novinarke Ane Lalić

Tanjug

Forum civilnog društva Zapadnog Balkana od nedelje u Skoplju

EWB