fbpx
European Western Balkans
Politika

Palmer: Postoje razlozi zbog kojih opozicija ne želi na izbore, ali bojkot nije rešenje

Metju Palmer; Foto: EWB

BEOGRAD – “Jasno je da ima mnogo izazova i postoje razlozi zbog kojih opozicione stranke ne žele da učestvuju na izborima. Mi to razumemo, ali ne verujemo da je bojkot odgovor”, rekao je specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer za Glas Amerike, komentarišući predstojeće izbore u Srbiji.

On je rekao da, čak i ako uslovi nisu jednaki za sve, kako bi trebalo da bude, opozicija treba da uđe u igru, da se čuje njen glas, da se takmiči i da javnosti u Srbiji da priliku da bira.

“I da nastavi da se bori za ravnopravnije izborne uslove, pogotovo kada je reč o medijima. Mi ćemo se boriti za istu stvar”, dodao je Palmer.

Prema Palmeru, argument da SAD preferiraju stabilnost nauštrb demokratije – nije tačan.

“Konstatno podržavamo demokratiju, efikasnu upravu, vladavinu prava, slobodu medija, podržavamo reforme, demokratsku i transparentnu vladavinu ne samo u Srbiji već širom Zapadnog Balkana, konstatno već 20 godina”, izjavio je specijalni izaslanik.

Kako je rekao, izlazak dela opozicije iz parlamenta takođe je diskutabilna taktika.

“Razumem da su neke karte nameštene protiv njih, zaista razumem, saosećamo sa nekim od njihovih argumenata. Ali odgovor je u snažnijem, ne slabijem takmičenju. Ako građani Srbije izađu na izbore, a nemaju legitiman izbor, to ne ide na ruku demokratiji”, rekao je Palmer.

Komentarišući normalizaciju odnosa Srbije i Kosova, Palmer je rekao da bi SAD volele da vide da se pitanje formiranja vlade na Kosovu reši što pre, da se izaberu legitimni predstavnici koji će predstavljati Kosovo u međunarodnoj zajednici i dijalogu.

“I da vidimo možemo li Srbiju i Kosovo da približimo sporazumu o normalizaciji”, zaključio je on.

Povezani članci

Fon Kramon: Kada Srbija poboljša stanje demokratije tražićemo otvaranje novih poglavlja

EWB

EU – Zapadni Balkan samit u Sofiji: Povezivanje je prioritet

EWB

Koliko država je povuklo priznanje nezavisnosti Kosova?

EWB