fbpx
European Western Balkans
Politika

Palmer pozvao opoziciju da učestvuje na izborima

Metju Palmer; Foto: EWB

BEOGRAD – Predstavnici dela srpske opozicije, među kojima su bili Dragan Ðilas i Vuk Jeremić, sastali su se u utorak, 11. juna u Beogradu sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmerom, iza zatvorenih vrata.

Sastanku je prisustvovao i predsednik PSG-a Sergej Trifunović, potvrđeno je Tanjugu u tom pokretu, a, prema nezvaničnim informacijama, na skupu je bio i predsednik DS Zoran Lutovac. U Socijaldemokratskoj stranci (SDS) su kazali da njihov šef Boris Tadić nije bio na sastanku sa Palmerom.

Učesnici razgovora nisu želeli da komentarišu sadržaj razgovora, niti da posle sastanka daju izjave za medije.

Ranije je Jeremić je za televiziju N1 rekao da su na sastanak pozvani samo oni koji smatraju da ne treba ići u institucije i da ne treba prihvatiti izbore, ukoliko ne dođe do promena okolnosti.

Kako Danas nezvanično saznaje iz diplomatskih izvora, zvaničnik Stejt departmenta Metju Palmer tražio je od predstavnika opozicije da učestvuju na narednim izborima.

Prema saznanjima Danasa, i EU smatra da bojkot izbora nije rešenje jer u briselskoj administraciji dominira stav da je parlament mesto za „okršaj“ vlasti i opozicije. U tom kontekstu, diplomate podsećaju da je portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič pre nekoliko meseci povodom bojkota srpskog parlamenta od strane dela srpske opozicije izjavila da EU „ostaje odlučna i da je parlament mesto gde treba raspravljati i o političkim i o svim drugim pitanjima“.

Povezani članci

Makron u ponedeljak i utorak u poseti Srbiji

EWB

Važno da do sredine maja ispunimo kriterijume

EWB

Palmer sa Brnabić: SAD podržavaju dijalog pod okriljem EU

EWB