fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Palmer: Rešenje kosovskog pitanja visoko na mojoj agendi

Metju Palmer; Foto: EWB

BLED – Cilj mi je da što pre vratim Beograd i Prištinu za pregovarački sto i da osiguram dogovor, poručuje Metju Palmer u intervjuu Tanjugu, prvom od imenovanja za specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan.

Novoimenovani američki izaslanik ističe da je prihvatio tu funkciju zato što misli da može da se postigne sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, koji bi, kako on kaže, transformisao ceo Balkan, otvorio evropski put Srbije i Kosova, i bio „pozitivna stvar za region, Evropu i SAD”.

“Rešenje kosovskog pitanja je na mojoj agendi veoma visoko. Imamo mogućnost i želimo da je iskoristimo”, kaže Palmer i precizira da je njegov cilj da što pre vrati strane za pregovarački sto i osigura dogovor.

Povratak Beograd i Prištine za pregovarački sto, ističe Palmer, kratkoročni cilj SAD.

“Imamo izbore na Kosovu 6.oktobra, a u Srbiji će biti održani na proleće. Imaćemo mogućost za nastavak pregovora između dva izbora koju treba da iskoristimo. Nadamo se da će obe strane iskoristiti tu priliku koja se ukazuje”, naglasio je on.

Palmer je kazao da u ovom procesu postoji niz izazova, a da je jedan da se što pre nastave pregovori, a drugi da se pronađe dovoljno zajedničkog osnova za pregovore.

Izrazio je nadu da će iduća kosovska vlada prihvatiti da suspenzuje takse kako bi omogućila obnovu dijaloga, i da će Beograd zaustaviti svoje napore na “međunarodnoj delegitimizaciji Kosova” i lobiranje kod drugih zemalja da povlače priznanje.

Sve to, prema njegovim rečima, “truje atmosferu” i čini teškim povratak pregovorima u konstruktivnom duhu.

Upitan ako nema crvenih linija u dijalogu, kao što se zvanično ponavlja, u čemu je problem, na primer, što Srbija lobira protiv nezavisnosti Kosova, Palmer kaže da je lobiranje izazvalo takse, a one su postale prepreka napretku u dijalogu.

“Tako nešto nije od pomoći. Lobiranje kod, pre svega malih zemalja, da povuku priznanje, možda je taktički uspeh za Srbiju, ali košta Beograd da očuva svoj interes i postići dogovor o normalizaciji. Nadamo se da će obe starne razumeti svoje interes i postići dogovor”, kazao je on.

SAD bi želele, ne krije Palmer, da vide međusobno priznanje kao centralnu tačku dogovora.

Istakao je da je cilj SAD da podrži dijalog i sporazum iz kojeg bi, kako kaze, svi izašli tako, da su zaštitili svoje osnove interese.

Naglasio je da niko ne treba da ima osećaj da je izgubio, i da nema razloga da kompromis ne bude pobeda za Srbiju, Kosovo i međunarodnu zajednicu.

“To će zahtevati kompromis, neku vrstu empatije, razumevanje kako druga strana gleda na stvari i spremnost na saradnju u pronalaženju dogovora koji bi bio lokalno prihvatljiv, a ujedno bi mogao da se građanima predstavi kao pravo rešenje”, objasnio je Palmer.

Rekao je da SAD i Srbija žele istu stvar – napredak ka evropskoj budućnosti Srbije.

“Želimo evropsku perspektivu za Srbiju. Srbija ima podršku SAD u tom procesu kao što je ima Kosovo. Mi želimo da pomognemo stranama da se sastanu, identifikuju tačke zajedničkog interesa, ali i razlike i da dođu do sporazuma koji bi bio najbolji za njihovu budućnost”, objasnio je.

Na pitanje šta SAD podrazumeva pod kompromisom, u situaciji u kojoj je jasno da Beograd neće pristati da prizna Kosovo, a da ne dobije ništa, Palmer je rekao da nije na SAD da govori šta je kompromis i da je važno da strane preuzmu same odgovornost za taj proces.

“Mi smo spremni da sarađujemo sa vlastima u Beogradu i Prištini podržavajući napredak. Veoma je vazno da sporazum bude nešto lokalno, a ne nešto što je napisano u Vašingtonu i potom nametnuto stranama. Tako nešto ne bi bila stabilna budućnost”, smatra Palmer.

Na pitanje šta ukoliko dakle ne dođe do dogovora, Palmer odgovara da bi u tom slučaju svi bili na gubitku.

“Nadamo se da je moguće postići sporazum, a u tom procesu mogu da računaju na prijateljstvo, podršku i aktivno angažovanje SAD”, rekao je Palmer.

U dijalogu, smatra, ima mnogo tema o kojima treba razgovarati, jer svako održivo rešenje sadrži multidimenzionalni, politički, ekonomski i bezbednosni aspekt, kao i kulturni po pitanju položaja imovine Srpske pravoslavne crkve.

“Sve su to otvorene teme o kojima treba razgovarati. Ima mnogo elemenata za razgovor”, poručuje Palmer.

Na pitanje da li su održiva tumačenja dela javnosti da se požurivanje zapada da do rešenja kosovskog pitanja dođe do juna povezuje sa izborima u SAD i želju Donalda Trampa da rešenje bude u njegovom mandatu, Palmer je rekao da želja da se postigne rešenje nije vođeno američkim političkim kalendarom, već činjenicom da će spor što duze traje ostati nerešen i biće teže da se napreduje ka dogovoru.

“Nadam se da će i strane razumeti potrebu hitnosti i da će što pre moći nakon izbora na Kosovu i formiranja vlade da se vrate dijalogu”, zakljucio je Palmer.

Povezani članci

Han: Treba ostaviti Srbiju i Kosovo da raspravljaju o teritoriji

EWB

EU: Obe strane da poštuju dogovor o posetama, bez eskalacije

EWB

Stano: Kurti i Vučić pozvani na sastanak u Brisel

EWB