fbpx
European Western Balkans
Politika

Palmer sa Brnabić: SAD podržavaju dijalog pod okriljem EU

Specijalni izaslanik Metju Palmer i premijerka Srbije Ana Brnabić; Foto: Vlada Srbije

BEOGRAD – Specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je na današnjem sastanku sa premijerkom Anom Brnabić da SAD snažno podržavaju dijalog sa Prištinom i pohvalio je okrenutost Beograda i predsednika Aleksandra Vučića tim razgovorima, saopšteno je iz Vlade, prenosi FoNet.

Palmer je naglasio da je jedan od prioritetnih interesa SAD stabilnost i bezbednost Zapadnog Balkana i pohvalio ulogu Srbije u regionalnim inicijativama, koje će u znatnoj meri podići kvalitet života svih građana u regionu, ali i dodatno unaprediti i osnažiti regionalno ekonomsko povezivanje.

On je rekao da će fokus aktivnosti SAD u Srbiji biti na investicijama u infrastrukturi, i ulaganja u obnovljive izvore energije, a ukazao je i na “potrebu da se osigura da medijsko okruženje omogući da se čuju različita mišljenja”, navedeno je u saopštenju Vlade.

Brnabić je prenela da je dijalog sa Prištinom u fokusu Vlade, ali da je neophodno da se stvari koje su ranije dogovorene, pre svega Zajednica srpskih opština, sprovodu u delo.

“Beograd je ispunio sve svoje obaveze i očekujemo da vidimo i to sa druge strane, kako bi dijalog imao smisla. Jedna od njih je i pitanje pronalaženja i identifikacije nestalih i u potpunosti smo posvećeni potpunom rešavanju tog pitanja”, objasnila je ona.

Brnabić i Palmer su razgovarali i o sveukupnoj regionalnoj situaciji i saglasili se da su mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu od suštinske važnosti za politički i ekonomski napredak celog regiona.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom i izaslanikom SAD Metjuom Palmerom.

Povezani članci

Grubješić: Izbori za EP su presudni za budućnost EU

EWB

Vlajkov: Bugarska nastavlja da podržava proširenje EU

EWB

Evropski parlament odobrio pretpristupunu pomoć kandidatima od 14,2 milijarde evra

EWB