fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Palmer: Status kvo neodrživ, nema boljeg trenutka za sporazum

Metju Palmer; Foto: Tanjug / Rade Prelić

PRIŠTINA – Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer ocenio je danas da je status kvo na Balkanu neodrživ i pozvao prištinske vlasti da “intenziviraju napore” za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa sa Beogradom.

Palmer je na obeležavanju 20. godišnjice od ulaska NATO snaga na kosovsku teritoriju poručio onima koji, kako je naveo, veruju da će se u jednom trenutku stvoriti bolji uslovi da se ispregovara sporazum da “nema boljeg trenutka od sadašnjeg”.

On je ocenio da je normalizacija odnosa ključna za “evropsku budućnost obe zemlje” i za stabilnost, prosperitet i budućnost regiona.

“SAD su na strani Kosova kako bi ohrabrile njegov napredak, ali vreme je da Kosovo intenzivira napore da obezbedi trajan mir tako što će postići sveobuhvatan sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom, koji će biti koncentrisan na uzajamno priznanje”, rekao je Palmer.

On je dodao da je to jedini način da se okonča spor, koji, kako je rekao, zadržava dve strane da ispune svoj potencijal.

U tom kontekstu, on je podsetio na “istorijsko pomirenje” Grčke i Severne Makedonije koje je, kako je ocenio, pokazalo da je uz hrabre lidere, okrenute ka budućnosti, moguće ostaviti po strani sporove iz prošlosti.

Povezani članci

Borelj: Lajčak će umeti da pokrene dijalog Beograda i Prištine

EWB

Grenel: Sastanak lidera Srbije i Kosova u Beloj kući 2. septembra

FoNet

Američki senatori u Beogradu: Potrebni nastavak dijaloga sa Prištinom i kompromis

Agencije