fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine Некатегоризовано

Palmer: Vašington bi želeo da se prištinske carine ukinu

Metju Palmer i Aleksandar Vučić; Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

BEOGRAD – Visoki funkcioner Stejt departmenta Metju Palmer izjavio je danas u Beogradu da su carine koje je uvela prištinska vlast prepreka dijalogu Beograda i Prištine, a time i njihovom evropskom putu, i da bi Vašington želeo da se one ukinu.

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju, zadužen za Zapadni Balkan, Palmer je najavio da će se kasnije danas sastati sa predstavnicima američkih kompanija koje posluju u Srbiji, sa kojima će razgovarati o tome kakvu štetu trpe zbog carina koje je Priština uvela.

SAD, prema njegovim rečima, nastavljaju da podržavaju dijalog Beograda i Prištine, koji se vodi pod posredovanjem EU, a ima za cilj normalizaciju odnosa.

„Jako je važno da se nastavi dijalog, jer on otvara evropski put, kako za Srbiju, tako i Kosovo. Vidimo da su carine prepreka tome. Želeli bi da se one ukinu i da se time omogući obema stranama da se vrate na dijalog“, kazao je Palmer na zajedničkoj pres konferenciji, nakon razgovora sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

On se zahvalio predsedniku Vučiću za partnerstvo sa SAD, i za posvećenost dijalogu.

„Možete da računate na prijateljstvo SAD i podršku evropskoj budućnosti Srbije“, poručio je Palmer.

On je preneo da je sa Vučićem razgovarao o mnogim aspektima odnosa SAD i Srbije, o tome gde se nalazi dijalog Beograda i Prištine.

„Naširoko smo razgovarali o bilateralnim odnosima, koji su jaki i napreduju, posebno u ekonomskoj oblasti“, rekao je on.

Istakao je da su SAD posvećene podršci i investiranju u Srbiju.

Povezani članci

Grenel: Kosovo i Srbija zaslužuju ekonomsku normalizaciju, politiku treba ostaviti po strani

EWB

Stano: Ono što su Srbija i Kosovo potpisali u Beloj kući izrazi su njihove bilateralne posvećenosti SAD

EWB

Razgovori Beograda i Prištine o tehničkim pitanjima, ne o statusu Kosova

EWB