fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Palmer: Za SAD državnost Kosova nije predmet dijaloga

Metju Palmer; Foto: EWB

BEOGRAD – Dijalog Beograda i Prištine mogao bi da bude nastavljen za dva do tri meseca, SAD žele evropsku perspektivu za Zapadni Balkan – ovo su glavne poruke nakon posete specijalnog izaslanika SAD Metjua Palmera koji je juče boravio u Beogradu.

Dva dana nakon posete Prištini, gde je razgovarao i sa pobednikom kosovskih izbora Aljbinom Kurtijem, Palmer je istakao da je Kurtiju predočio da je Srpska lista legitimni predstavnik Srba na Kosovu.

„Sasvim je jasno da je Srpska lista zadobila podršku većine Srba na Kosovu i zato ona treba da bude zastupljena u Vladi i u svim važnim institucijama. O tome sam naširoko razgovarao sa mojim sagovornicima u Prištini posebno sa gospodinom Kurtijem“, naveo je Palmer, piše N1.

Palmer je u emisiji Pravi ugao istakao da je putanja prema normalizaciji odnosa Beograda i Prištine bila glavna tema kada je u pitanju Kosovo.

„Sjedinjene Američke države žele da Srbija i Kosovo reše probleme koje imaju, da normalizuju svoje odnose i kroz tu normalizaciju otvore put ka Evropskoj uniji. SAD podržava njihov evropski put“, rekao je Palmer.

On je naglasio da je državnost Kosova nepovratna, kao i podrška SAD-a toj državnosti, te da državnost Kosova nije predmet dijaloga.

„Što se tiče SAD, ne postoji pitanje statusa Kosova, to nije predmet razgovora. Predmet razgovora bi trebalo da bude odnos između Beograda i Prištine, način na koji će moći da žive, koegzistiraju i da se razvijaju zajedno“, istakao je specijalni predstavnik Stejt dipartmenta.

Na pitanje da li bi ishod završetka dijaloga trebalo da bude priznanje Kosova od strane Beograda, Palmer je rekao da nije cilj dijaloga samo da jedna strana prizna drugu, već da se radi o višedimenzionalnom procesu i uslovima za punu normalizaciju.

„Ne radi se samo o tome da Beograd prizna Kosovo. Postoje bezbednosna i politička pitanja, pitanje ljudskih prava i kulturološkog nasleđa“, rekao je Palmer.

Pored ukidanja taksi, SAD očekuju i prestanak srpske kampanje delegitimizacije Kosova u UN.

„Beograd insistira da takse budu uklonjene, Kosovo da delegitimizacija prestane. Ovo nije samo pitanje fer razmene, već da li strane mogu da urade nešto da nastane pozitivna atmosfera u dijalogu. Mi želimo da postaknemo pozitivnu atmosferu“, poručio je Palmer, dodajući da bi SAD volele da Srbija postanje sa kampanjom povlačenja priznanja, ali da to ne predstavlja ni zahtev ni pritisak za Srbiju.

Bivši ambasador Srbije u Belgiji i Francuski Radomir Diklić za N1 naveo je da je Palmer blagonaklon te da mu je u podeli diplomatskih uloga pripala ona „dobrog policajca“, za razliku od ličnog izaslanika Donalda Trampa Ričarda Grenela.

„Oni su oličenje štapa i šargarepe. Jedan kudi, drugi hvali. Sigurno je da oni rade u timu. Naše priče o razdorima u administraciji, možda to postoji, ali to je njihov unutrašnji problem. Prema nama Amerika ima konzistentnu politiku“, rekao je Diklić.

Kako je preneo N1, o pisanju srpskih medija da Srbija namerava da kupi ruski raketni sistem S 400, nije bilo reči na konferenciji za novinare, iako je po odluci pres službe predsednika samo RTS postavljao pitanja.

Palmer odvojeno sa opozicijom

Američka ambasada na svom Tviter nalogu objavila je da se specijalni izaslanik SAD-a Metju Palmer sastao i sa predstavnicima različitih političkih partija u cilju promovisanja važnosti učešća u demokratskim debata.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac izjavio je da su uslovi za fer i poštene izbore bili predmet razgovora sa Palmerom.

„Mi smo u tom dijalog predstavniku SAD-a preneli ono što smatramo da treba da budu preduslovi da bi se izašlo na izbore. To je bila ključna tema – uslovi za poštene i fer izbore“, naveo je lider DS-a.

Dragan Đilas, predsednik Stranke slobode i pravde Palmeru je tokom sastanka uručio naslovne strane pojedinih srpskih medija.

„Odlučio sam da svim diplomatama sa kojima se susrećem poklonim naslovne strane na kojima moju sliku zamenim njihovom. Da napokon shvate u kakvoj diktaturi živimo i kakvoj satanizaciji smo izloženi“, napisao je Đilas na Tviteru.

Povezani članci

Vučić i Hoti: Razgovori Beograda i Prištine se nastavljaju sledeće nedelje na ekspertskom nivou

EWB

Han: Kosovo da povuče takse, Srbija da se uzdrži od kampanje “povlačenja priznanja”

EWB

Danas: Vučić i Tači zajedno na današnjem panelu na GLOBSEC forumu

EWB