fbpx
European Western Balkans
Politika

Palmer: Želimo da EU promeni stav o proširenju; Vučić: Uskoro obnova dijaloga

Metju Palmer i Aleksandar Vučić; Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

BEOGRAD – Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD i specijalni predstavnik za Zapadni Balkan Metju Palmer poručio je danas da je odlaganje početka pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom o članstvu u EU bila istorijska greška i da je to loša poruka čitavom regionu.

Palmer je, posle sastanka sa predsedinikom Aleksandrom Vučićem u Beogradu rekao da SAD žele da Zapadni Balkan ima evropsku perspektivu i da će uraditi sve da ubede EU da promeni takav stav pre sastanka lidera Unije u Zagrebu, u maju sledeće godine.

Naveo je da je danas sa Vučićem imao priliku da razgovara o političkoj situaciji ne samo u Srbiji, već i u celom regionu, što je, rekao je, naročito važno posle neuspeha od strane EU da nađe kompromis u otvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom o članstvu u EU.

“To je po našem mišljenju bila istorijska greška i loša poruka čitavom regionu”, rekao je Palmer.

Predsednik Vučić prokomentarisaio je obnovu dijaloga Beograda i Prištine.

“Verujem da ćemo po pitanju Kosova uskoro, za dva li tri meseca, imati stvorene uslove za nastavak dijaloga, od kojeg mi očekujemo da vodi kompromisnom rešenju”, rekao je Vučić posle razgovora sa Palmerom.

“Zadovoljan sam razgovorom s Palmerom, jer smo razmotrili sva sporna pitanja, odlučni da pronalazimo rešenja koja bi omogućila bolje bilateralne odnose Srbije i SAD i konstruktivan pristup i pokušaj u odnosima s Prištinom da se vratimo dijalogu”, rekao je predsednik Vučić.

Povezani članci

Dačić i Dimitrov: Srbija i Makedonija su prijatelji

EWB

Usporavanje evropskih integracija – odgovornost ipak na Srbiji

EWB

EP ove nedelje nastavlja konsultacije o stanju primene preporuka iz međustranačkog dijaloga

EWB