fbpx
European Western Balkans
Region

Panelisti Bledskog strateškog foruma: Zapadni Balkan pripada EU

Bledski strateški forum 2017; Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

BLED – Ministarka spoljnih poslova Bugarske i zamenica premijera zadužena za reformu sudstva Ekaterina Zaharijeva rekla je danas na Bledskom strateškom forumu da će jedan od prioriteta bugarskog predsedavanja EU naredne godine biti proširenje i da će EU biti zaokružen projekat tek kada i zemlje Zapadnog Balkana postanu njen deo.

“To, istina, podrazumeva duži vremenski period, zahteva teške reforme, ali biće jedan od prioriteta tokom našeg predsedavanja. Naš moto je da što smo jedinstveniji to smo i snažniji”, rekla je ona na panelu “Evropska unija u izmenjenom svetu”.

Ističući da je lično posvećeni Evropljanin i da je Bugarska proevropski nastrojena država, ona veruje da je EU posle svake krize jača i jedinstvenija.

Skrenula je pažnju i na to da je činjenica da se EU suočava sa brojnim krizama, ali da je, prema njenom mišljenju, najveća kriza poverenja i identiteta.

”Kada to budemo prevazišli, rešićemo i ostale krize”, smatra Zaharijeva.

Kako kaže, primetna je i tendencija u prestonicama država-članica EU, uključujući i Bugarsku, da se za sve neuspehe i probleme krivi Brisel, a da se zasluge za sve uspehe preuzimaju na sebe.

“Nije da Brisel ne treba reformisati, ali treba da počnemo od svojih prestonica”, zaključila je ona.

Francuska ministarka za evropska pitanja Natali Loazo ukazuje na neophodnost da se Evropa pokaže kao jedinstvena, jer evroskeptika još ima širom Evrope i posebno ističe značaj funkcionisanja “francusko-nemačkog motora”.

“Malo se toga u Evropi može učiniti bez tog motora. Veliku pažnju poklanjamo odnosima sa Nemačkoj, ali generalno, veoma je važno obnoviti kontakte jer dosta predrasuda ima i u samoj EU”, kaže ona.

“Emanuel Makron bio je jedini proevropski kandidat na izborima. U vladi sada imamo proevropske snage, ali treba imati u vidu da je čitava opozicija zapravo protiv Evrope”, rekla je Loazo.

Prema njenim rečima, EU je jedino mesto gde se promovišu slobode i partnerstvo kao nigde u svetu i naglašava da ljudi danas u Evropi, između ostalog, traže bezbednost, sigurnost.

“To i borba protiv terorizma je u Francuskoj ispred problema nezaposlenosti što nije bio slučaj pre tri godine”, napominje francuska ministarka.

Ministar za evropske poslove Crne Gore Aleksandar Andrija Pejović rekao je da se ne može govoriti o nastavku proširenja EU dok se ne zna šta će se dogoditi sa Unijom posle napuštanja Velike Britanije.

Politika proširenja, prema njegovim rečima, ne može da ostane, na istom nivou kao Solunsko obećanje.

Pejović je naglasio da svaka nova članica donosi novi diverzitet EU, a moto Unije je inače „ujedinjeni u diverzitetu“.

pristupanje Zapadnog Balkana EU, kazao je, može pokazati uspeh evropske politike, jer prijem novih članova pokazuje da se svi napori u borbi za osnovna prava isplate.

Pejović je ukazao da je Zapadni Balkan, što se pokazalo migrantskom krizom, kao i činjenicom da je bio pogođen ekonomskom i finansijskom krizom, definitivno deo rešenja.

Istovremeno je poručio da Crna Gora smatra da se nove članice moraju primati na osnovu zasluga, a nikako u paketu.

Potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova i evropskih integracije Moldavije Andrei Galbur kazao je da EU treba da i dalje bude jedna od glavnih lidera u menjanju globalnih trendova, zato što je svet postao manje stabilan, manje predvidiv i više podeljen.

„Nažalost sada je postalo važnije ko ima više nukelarnog naoružanja nego moralno liderstvo“, kritikovao je on i izrazio nadu da će EU i njene članice nastaviti da imaju lidersku ulogu i u rešavanju problema u njenom susedstvu.

Ministar spoljnih poslova Rumunije Teodor-Viorel Melečanu istakao je da je EU potrebna nova vizija, koja mora biti doneta konsenzusom.

Prema njegovim rečima, potrebno je iznova definisati solidarnost, jer je svi drugačije shvataju.

„Potrebna je bolja Evropa, a u procesu razmatranja svi treba da daju svoje mišljenje. Rumunija ne može verovati u svoju budućnost bez snažne EU“, podvukao je šef rumunske diplomatije.

Evropski komesar za transport Violeta Bulc naglasila je da je povezivanje ključno za napredak, jer samo ako smo povezani možemo postati velika porodica.

„Snagu koju imamo smo izgradili na osnovu sposobnosti da se povezujemo. Verujem da treba da nastavimo da investiramo u povezanost i globalne platforme za povezivanje“, uverena je ona.

Povezani članci

Srbija bi uskoro mogla biti sedište Transportne zajednice

EWB

Peterle upozorava na značaj Piranskog zaliva

EWB

Erjavec: Stanje na Zapadnom Balkanu promenilo se na gore

EWB