fbpx
European Western Balkans
Politika

Pantelić: Kataloniji i Kosovu nedostaje crnogorski rukopis

Željko Pantelić; Foto: FES

PODGORICA – Šteta je za Crnu Goru što se Đukanović ni izbliza nije pokazao tako pragmatičan u građenju demokratske i prosperitetne Crne Gore, koliko je bio u procesu njenog osamostaljivanja, piše Željko Pantelić za Vijesti.

“Istorija koju će pisati naši potomci neće biti mnogo nežna prema Milu Đukanoviću, ali će morati, bez obzira ko je bude diktirao, da prizna da je pragmatično vodio Crnu Goru ka nezavisnosti, i da je znao da se zaustavi kad se moralo, a da krene kad je trebalo.” ističe Pantelić.

Za razliku od Katalonije i Kosovo, smatra Pantelić, bila dobra gledano sa pravnog aspekta. “Za razliku od Barselone i Prištine koje su pokušavale ili pokušavaju da stignu do nezavisnosti nelegalno (ne poštujući važeće zakone) i nelegitimno (u Kataloniji je na referendumu glasalo tek 42 odsto stanovništva, na Kosovu referendum nije ni održan), Podgorica je koristeći povoljne okolnosti, instrumente i okvire koje je imala na raspolaganju uspela da legalizuje i legitimizuje svoj referendum o nezavisnosti.”

Pantelić podseća i na mudre poteze Mila Đukanovića kada je prvenstveno isposlovan Beogradski sporazum, pod pokroviteljstvom EU, u koji je ubačen i veoma važan paragraf o održavanju referenduma u Crnoj Gori u tri godine od njegovog potpisivanja.

“Đukanovićevo strpljenje, koje je nekada bilo iznuđeno pretnjama ili kompromisima, baziralo se na dva stuba: stvaranje većine za nezavisnost u Crnoj Gori i međunarodna legitimizacija referendumskog procesa.”

Kao najveća prepreka nezavisnosti Katalonije, piše Pantelić, stoji demokratija i EU.

“Drugim rečima, u zapadnom svetu nije pristojno otcepljivati se od demokratskih liberalnih država u kojima su prava i slobode građana, svih grupa i autonomija garantovane i poštovane.”

On budućnost nezavisne Katalonije ne vidi kao realnu i ostvarivu. “Katalonija je zakasnila sa realizacijom svojih indipendentističkih snova. Voz je odavno prošao, još sedamdesetih posle smrti Franka i pre nego što je Španija postala članica EU,  sada ih čeka papreno skup i krajnje neizvestan put do međunarodno priznate nezavisnosti”

On ne smatra da je odluka Kosova da proglasi nezavisnost mudra i kako navodi “Kosovo je  krenulo grlom u jagode sa proglašenjem nezavisnosti i stajaće u ovom limbu ko zna do kada.Španija u EU, Rusija i Kina u Savetu bezbednosti UN imaju toliko svojih razloga da drže Kosovo na ledu da čak ni vlada u Beogradu koja bi priznala Prištinu ne bi promenila suštinski poziciju nekadašnje pokrajine.”

Pantelić, ocenjuje da se Crna Gora osamostalila u pravom momentu uz reči da Đukanović jeste bio uspešan u tim političkim potezima, ali da nije u stvaranju demokratske i prosperitetne Crne Gore.

Ipak, na pomalo neobičan način on to opravdava rečima “Biće da i u politici, kao i u fudbalu, jedan čovek ne može za jednog života da bude i dobar golman i raspucani golgeter.”

Povezani članci

Šta se traži od Srbije u Poglavlju 35?

EWB

Savet ministara EU: Srbija nedovoljno brzo napreduje u oblasti vladavine prava

EWB

Manter: Pokretanje unutrašnjeg dijaloga odlična inicijativa

EWB