fbpx
European Western Balkans
Društvo

Pantelić: Srba sve više u EU, Srbija sve dalja od nje

Zastave Srbije, EU i država članica; Foto: Evropska unija

RIM  – Postoji desetina motiva zbog kojih je članstvo Srbije u EU nešto najbolje što bi moglo da se dogodi građanima Srbije, ali je problem što je teško pronaći koristi koje bi mogli da imaju pripadnici političkih elita, piše Željko Pantelić, dopisnik Nedeljnika iz Rima.

On navodi da su “trgovinsko-ekonomski lobiji, megafoni interesa trećih zemalja” doveli Srbiju u paradoksalnu situaciju: Srba sve više u EU, a Srbija je sve dalja od nje.

“Od brzine i kvaliteta ulaska i članstva u EU zavisi koliko će Srbija ostati na planetarnim mapama, a Srbi ubeleženi u katastar nacija”, navodi Pantelić.

On smatra da je jedina šansa Srbije i Srba da potraju par vekova, što brže učlanjenje i što potpunija integracije u EU, ističući da je za dva veka državnosti Srbija uvek bila okrenuta Zapadu.

“Režim Slobodana Miloševića nije pravilo već incident u srpskoj istoriji kada je u pitanju njeno evropsko opredeljenje”, piše Pantelić, naglašavajući da je razlika među liderima u ranijoj srpskoj istoriji samo bila da li su za zapad ili zapadnije.

U kolumni objavljenoj u Nedeljniku, Pantelić podseća i na ekonomske prednosti članstva Srbije u EU.

Osvrćući se na izjavu Stivena Mejera, američkog stručnjaka za Balkan, da će Srbija kada uđe u EU izgubiti pomoć koju dobija u procesu pristupanja, on objašnjava da bi Srbija u tom slučaju  ulaska u Evropsku uniju dobijala sredstva iz kohezivnih i drugih fondova namenjenih za razvoj i pomoć slabije razvijenim državama članicama, i to višestruko veću sumu novca.

Mađarsku, Bugarsku, Poljsku i Grčku Pantelić izdvaja kao zemlje koje su svake godine u plusu između svote novca  koju uplaćuje u zajedničku kasu i količine evra koja im se vraća kroz različite fondove.

“Srbija iz pretpristupnih fondova EU dobija oko 200 miliona evra, odnosno 11 ili čak 12 puta manju svotu novca od Bugarske. Kada pomnožite broj godina i iznos pomoći, računica je jasna: Sofija je u prethodnoj deceniji dobila od EU preko 20 milijardi evra više od Beograda”, naveo je Željko Pantelić.

Članstvo u Evropskoj uniji nije samo ulazak svake godine po nekoliko milijardi evra iz fondova EU, ono je mnogo više lepeza sloboda, prava i zaštite, zaključuje Pantelić.

Povezani članci

[Tour d’Europe] Dominika Gmerek iz ugla Poljske o evrointegracijama

EWB

Svečana dodela grantova za inovativne projekte informisanja o EU

EWB

Han: Podržavam pravo na slobodu izražavanja, nasilje neprihvatljivo

EWB