fbpx
European Western Balkans
Evropa

Parlamentarni izbori u Hrvatskoj: HDZ osvojio 66 mesta u parlamentu

Andrej Plenković u štabu HDZ; foto: REUTERS/Marko Djurica

ZAGREB – Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) ubedljivi je pobednik parlamentarnih izbora u Hrvatskoj održanih 5. jula. Sa 66 osvojenih mandata, od toga tri u takozvanoj dijaspori, HDZ može krenuti u sastavljanje parlamentarne većine, prenosi Radio slobodna Evropa. 

“Ovakav rezultat Hrvatske demokratske zajednice ne samo da je velik, nego i obavezuje. Obavezuje jer smo imali težak mandat pun iskušenja za nas, a izazovi koji su pred nama su izgledno još veći”, rekao je predsednik HDZ-a Andrej Plenković.

Ovaj rezultat HDZ-a najbolji je u prethodne dve decenije, i sa njim HDZ može sastaviti Vladu uz pomoć manjinskih partija.

Socijaldemokratska partija Hrvatske (SDP) doživela je debakl na izborima. Koalicija stranaka levog centra Restart predvođena SDP-om zaostaje za HDZ-om čak 25 mandata.

Restart koalicija je osvojila 41 mandat u Hrvatskom parlamentu, iako su predizborne ankete ukazivale na to da će biti relativni pobednik ovih izbora.

„Naravno da je ovaj rezultat loš za SDP i Restart koaliciju. Ja ne bežim od odgovornosti i spreman sam otići. O tome ćemo u ponedeljak razgovarati i na Predsedništvu stranke,” kazao je Davor Bernardić i dao ostavku na mesto predsednika SDP-a. On je čestitao Plenkoviću i HDZ-u na izbornoj pobjedi.

Bernardić je na konferenciji za novinare posle sednice Predsedništva stranke rekao da će za čelnog čoveka biti raspisani izbori, kao i da se on neće kandidovati.

“Do izbora vršilac dužnosti predsednika SDP-a biće Zlatko Komadina”, zaključio je Bernardić.

Povezani članci

Nemačka od danas predsedava Savetom EU, prioritet ublažavanje posledica pandemije

EWB

EU podržala odlaganje Bregzita, Mejeva prihvatila ponuđene scenarije

EWB

Tusk kritikuje Poljsku zbog neprimanja izbeglica

EWB