fbpx
European Western Balkans
Evropa

Parlamentarni izbori u Hrvatskoj: HDZ osvojio 66 mesta u parlamentu

Andrej Plenković u štabu HDZ; foto: REUTERS/Marko Djurica

ZAGREB – Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) ubedljivi je pobednik parlamentarnih izbora u Hrvatskoj održanih 5. jula. Sa 66 osvojenih mandata, od toga tri u takozvanoj dijaspori, HDZ može krenuti u sastavljanje parlamentarne većine, prenosi Radio slobodna Evropa. 

“Ovakav rezultat Hrvatske demokratske zajednice ne samo da je velik, nego i obavezuje. Obavezuje jer smo imali težak mandat pun iskušenja za nas, a izazovi koji su pred nama su izgledno još veći”, rekao je predsednik HDZ-a Andrej Plenković.

Ovaj rezultat HDZ-a najbolji je u prethodne dve decenije, i sa njim HDZ može sastaviti Vladu uz pomoć manjinskih partija.

Socijaldemokratska partija Hrvatske (SDP) doživela je debakl na izborima. Koalicija stranaka levog centra Restart predvođena SDP-om zaostaje za HDZ-om čak 25 mandata.

Restart koalicija je osvojila 41 mandat u Hrvatskom parlamentu, iako su predizborne ankete ukazivale na to da će biti relativni pobednik ovih izbora.

„Naravno da je ovaj rezultat loš za SDP i Restart koaliciju. Ja ne bežim od odgovornosti i spreman sam otići. O tome ćemo u ponedeljak razgovarati i na Predsedništvu stranke,” kazao je Davor Bernardić i dao ostavku na mesto predsednika SDP-a. On je čestitao Plenkoviću i HDZ-u na izbornoj pobjedi.

Bernardić je na konferenciji za novinare posle sednice Predsedništva stranke rekao da će za čelnog čoveka biti raspisani izbori, kao i da se on neće kandidovati.

“Do izbora vršilac dužnosti predsednika SDP-a biće Zlatko Komadina”, zaključio je Bernardić.

Povezani članci

Le Pen pozvala na zajednički nastup protiv liberalnih stranaka

EWB

Merkel: Makron predstavlja nadu miliona Evropljana

EWB

Nemačkoj je potrebna snažnija Evropa

EWB