fbpx
European Western Balkans
Evropa

Partija evropske levice kao brana desnim populistima?

GUE/NGL logo; Foto: Wikimedia Commons

BRISEL – Levičarske partije Evrope planiraju da iskoriste pad levog centra i da se postave kao jedina alternativa desnim populističlim strankama, koje su u usponu, piše EURACTIV.

U programu Partije evropske levice za predstojeće izbore za Evropski parlament, u koji je ovaj portal imao uvid, osuđuje se politika štednje i “neoliberalna dogma”.

Okosonicu ove partije čine grčka Siriza, francuska Komunistička partija, nemačka “Levica” i druge. U trenutnom sazivu Evropskog parlamenta, unutar grupe Ujedinjena evropska levica-Nordijska zelena levica, imaju 28 od 751 poslanika.

S druge strane, popularnost članice grupe Socijalista i Demokrata (S&D), frakcije levog centra koja je do sada zauzimala dominantnu poziciju u Evropskom parlamentu sa 190 poslanika, poslednjih godina znatno je opala.

Tako su francuski socijalisti, iz čijih je redova dolazio bivši predsednik Oland, zabeležili jedva 6% na izborima prošle godine. Nemački socijaldemokrati takođe su 2017. zabeležili najgori izborni rezultat od osnivanja, a i dalje su u padu. Isto važi i za italijanske demokrate, švedske socijaldemokrate i druge.

Rast desnih populista pomerio je čitav politički spektar, uključujući partije centra, udesno, podseća EURACTIV. Partije levice u ovome vide svoju priliku.

“Levica je postala snažna protivteža i politička alternativa nacionalizmu i rasizmu kranje desnice, kao i neoliberalnoj politici”, piše u programu.

“Nedostatak humanitarnog i solidarnog odgovora na izbegličku krizu pomogao je rast predloga u korist više rasističku i ksenofobičnu EU”, naglasila je nemačka “Levica”.

Ono što ide u korist evropskih levičarskih partija jeste spremnost mnogih njenih članica na saradnju sa socijaldemokratama – kako u Portugalu, gde su u vladajućoj koaliciji, i Španiji, gde “Podemos” podržava manjinsku vladu, tako i u Grčkoj, gde Siriza planira široku levu koaliciju pred izbore sledeće godine.

Međutim, zaključuje EURACTIV, prisutna je i fragmentacija. Iste španske i portugalske partije, zajedno sa “Nepokornom Francuskom” Žana Lika Melanšona, formirale su pokret “A sada narod” (Maintenant le Peuple), koji će na izborima nastupati odvojeno u odnosu na Partiju evropske levice.

U svakom slučaju, uz pomenuti rast desnih populista, kao i potencijalni liberalni blok predvođen francuskim predsednikom Makronom, čini se da je vremnu velike koalicije Evropske narodne partije i S&D na izmaku.

Povezani članci

Verhovštad: Britanija dobrodošla da promeni mišljenje i ostane u EU

EWB

Verhofštat predložio savez, Makron odbio

EWB

Avramopulos: Nema razloga za produžavanje graničnih kontrola

EWB