fbpx
European Western Balkans
Evropa

Partije Makrona i Le Pen izjednačene u anketi o izborima za EP

Emanuel Makron; Foto: Tanjug / Lionel Bonaventure / Pool / AP

BRISEL – Prema istraživanju koje je sprovela agencija Odoxa-Dentsu Consulting, da se sutra održavaju izbori za Evropski parlament, partija francuskog predsednika Emanuela Makrona osvojila bi 21,5% glasova, dok bi partija njegove protivnice sa predsedničkih izbora prošle godine Marin Le Pen postigla skoro identičan rezultat – 21%.

Kako prenosi EURACTIV, ovo je znatna promena odnosa snaga kada se uzme u obzir istraživanje iz maja, kada je bilo 27-17 u korist Makrona.

Ovi rezultati poklapaju se sa padom popularnosti predsednika, dodatno ubrzanim nedavnom ostavkom ministra za životnu sredinu Iloa.

Makron je najavio učešće u izbornoj kampanji za Evropski parlament 2019, a povodom glasanja o pokretanju postupka po članu 7 Lisabonskog ugovora protiv Mađarske pozvao je poslanike Evropske narodne partije (EPP) da “razjasne” svoj stav prema premijeru Viktoru Orbanu i njegovoj partiji Fides.

Ovaj potez je protumačen kao pokušaj stvaranja razdora na evropskoj desnici, što bi išlo u korist Makronovom liberalnom centru.

Predsednik Francuske je, inače, nedavno odbio ponudu predsednika Saveza liberala i demokrata za Evropu (ALDE) Gaja Verhofštata za predizbornu saradnju.

Prema anketi, iza stranaka Makrona i Le Pen dolaze Republikanci (članovi EPP) sa 14%, zatim levičarska Nepokorna Francuska Žan-Lika Melenšona sa 12,5%, dok su nakada moćni Socijalisti daleko iza, sa 4,5%.

Povezani članci

Plenković: Otvorena pitanja o granici rešavati dijalogom

EWB

Orban očekuje reforme EU posle izbora u Nemačkoj

EWB

Izabrana nova predsednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola

EWB