fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

Pavel: Podržavamo evroatlantske aspircije na Zapadnom Balkanu

BERLIN – Bezbednost na Zapadnom Balkanu koristi celoj Evropi, pa smo iz tog razloga toliko uložili u sigurnost i stabilnost ovog regiona, izjavio je Peter Pavel, načelnik Vojnog komiteta NATO-a, u intervjuu za Dojče vele.

“Cilj nam je da održimo svoje prisustvo, fokus i posvećenost Zapadnom Balkanu, sve dok je naša pomoć potrebna, a podržavaju evroatlantske aspiracije zemalja u regionu. Bezbednosno okruženje se značajno promenilo u poslednje dve decenije”, rekao je general Pavel.

Jačanje istočnog krila prisustvom multinacionalnih borbenih grupa, povećanje prisustva u crnomorskom regionu i koordinacija sa drugim organizacijama, po njegovom mišljenju, jasno ukazuje na to da će napad na nekog saveznika prevazići ceo savez kao celina.

Predsednik Vojnog komiteta Severnoatlantskog saveza navodi da je stabilnost i miru na Zapadnom Balkanu preti niz različitih izazova, kao što je Rusija, agresivnija i sigurnija u sebi, kao i terorizam.

Upitan o strategiji NATO-a da neutrališe uticaj Rusije u regionu, general je rekao:

“Svako spoljašnje mešanje, bilo putem sajber piraterije, propagande ili podsticanja nemira, suprotno je principima dobrih međunarodnih odnosa. Podstičemo vlade da povećaju svoju otpornost na takvo mešanje i da osiguraju da njihove demokratske institucije ostanu jake, da se bore protiv korupcije, da modernizuju i sprovedu neophodne reforme “, rekao je Pavel, preneo je portal Indexonline.

Povezani članci

Apaturaj: NATO želi da pomogne zemljama Zapadnog Balkana u ostvarivanju ciljeva

EWB

Peta Beogradska NATO nedelja 16. i 17. novembra

EWB

Crna Gora i Srbija na vrhu liste evropskih država po vlasništvu lakog naoružanja

EWB