fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

Pavel: Saradnja Srbije sa Rusijom ne ometa odnose sa NATO

BRATISLAVA – Predsedavajući Vojnog komiteta NATO Petr Pavel izjavio je da čelni ljudi država članica Alijanse smatraju da je “Zapadni Balkan kapija Evrope gde se kulture i uticaju nalaze na raskrsnici”, napominjući da “srpski nacionalni izbor” da li će sarađivati sa Rusijom, kao i da to “ne ometa odnose Srbije sa NATO”.

U intervjuu za portal European Western Balkans na Forumu globalne bezbednosti GLOBSEC u Bratislavi, Pavel je na pitanje o “ruskom uticaju na Zapadnom Balkanu i važnosti crnogorskog članstva u NATO” kazao da “možda postoji osećaj da je “Zapadni Balkan pomalo nestao sa radara”.

“To nije slučaj, načelnici generalštabova pre dve nedelje i šefovi država i vlada u četvrtak, jasno su poručili da moramo da obratimo pažnju na Zapadni Balkan kao kapiju Evrope gde se kulture i uticaji nalaze na raskrsnici”, naveo je general Pavel.

On je dodao da “i dalje postoji dosta nacija koji nisu u savezu (NATO), a neke od njih pokazuju jasne aspiracije ka članstvu u evroatlantskim strukturama”.

“Mi pokušavamo da podržimo aspiracije tih nacija na nivou njihovog interesa. Mi smo takođe svesni ruskog uticaja u regionu, koji nije uvek konstruktivan i želeli bismo pragmatičniju diskusiju o budućnosti regiona u koju bi bila uključena i Rusija”, rekao je Pavel.

On je naveo da je NATO “snažno posvećen poštovanju suverenih prava svih nacija da same biraju budućnost”.

“Ukoliko odluče da budu deo evroatlanstkih aranžmana, onda ćemo mi obezbediti podršku, a ukoliko odluče da odu drugim putem, to je njihov izbor”, naglasio je Predsedavajući Vojnog komiteta NATO.

On je kazao da “specifično govoreći” mora da poruči Srbiji da na vojnom nivou ima “odličan odnos” sa načelnikom generalštaba srpske vojske.

“Mi vodimo veoma pragmatičnu diskusiju na veliki broj tema. Ja sam uvek veoma otvoren i iskren tokom diskusija o pitanjima koja su od zajedničkog interesa”, rekao je Pavel.

General je dodao da je “mnogo puta naglasio da bilo kakva saradnja između Srbije i Rusije ne ometa (srpske) odnose sa NATO”, zato što on “ne vidi tu bilo kakvu kontradikciju”.

“To je srpski nacionalni izbor. Mi ćemo ponuditi bilo kakvu saradnju u koordinaciji sa Srbijom koja bi bila od nacionalnog interesa za tu zemlju, kao i za druge zemlje”, kazao je Pavel.

On je ocenio i da je članstvo Crne Gore u NATO “važan korak ka stabilnosti u regionu”.

Povezani članci

Završena vazduhoplovna vojna vežba “Air Solution 2018”

Mateja Agatonović

Stoltenberg: KFOR će obezbediti stabilnost i sigurnost na Kosovu

EWB

Mogerini: EU i NATO sarađuju o porukama i za Zapadni Balkan

EWB