fbpx
European Western Balkans
Društvo

Pavićević: Nedostaje incijativa iz EU kada je reč o regionu Zapadnog Balkana

Vladimir Pavićević; Foto: EWB

BEOGRAD – Rekonstrukcija Vlade Crne Gore će je osnažiti, a odnosi sa Srbijom i dalje nisu na nivou koji se očekivao nakon promene vlasti. Evropske integracije Crne Gore nisu tema koja je prisutna u javnosti, ali deo odgovornosti je na samoj EU, koja ne šalje dobre signale regionu, ocenjuje politikolog Vladimir Pavićević u novoj epizodi emisije EWB Screening.

“Kada je formirana Vlada Zdravka Krivokapića, već tada je napravljena jedna konstrukciona greška, koja se sastojala u tome da je Zdravko Krivokapić odlučio da iz nje eliminiše sve političke autoritete najvećih pobedničkih saveza sa prošlogodišnjih izbora”, rekao je Pavićević.

On dodaje da je Zdravko Krivokapić imao nameru da osnuje svoju stranku.

“Međutim, šta se desilo? Pokazule su se slabosti Zdravko Krivokapića kao predsednika Vlade. Te slabosti uočio je Milo Đukanović. I onda je iskoristio povod ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog da destabilizuje vladu i čitavu Crnu Goru i pokaže da, iako je njegova stranka razvlašćena, on i dalje sve drži, formalno i neformalno u svojim rukama”, kaže Pavićević.

Međutim, on je ocenio da se Krivokapić povodom ustoličenja pokazao “odvažno” i pružio sebi novu šansu, dok je Milo Đukanović na političkom gubitku. Cetinjska dešavanja pokazala su i nekim njegovim pristalicama da Đukanović ne može više da ispunjava sve što je rekao, kaže Pavićević.

“Građanin je ovako gledao – Milo je rekao: ustoličenja neće biti. A posle toga vide da je ustoličenja bilo. Krivokapić iz ove cetinjske situacije izlazi kao pobednik i sebi pruža novu šansu”, kaže Pavićević.

Na tom tragu, javlja se ideja rekonstrukcije Vlade Zdravka Krivokapića, za koju Pavićević kaže da će osnažiti Vladu i pruža priliku da se podrška Vladi poveća sa 41 na 45 u skupštini tako što bi pozvao i političke lidere nacionalnih manjina.

Da se sada održe izbori, Pavićević predviđa da bi prošlogodišnji pobednički savezi uvećali svoju prednost, ali da vanrednih izbora za sada neće biti. On ocenjuje da Demokratski front polako ali sigurno širi svoj koalicioni potencijal.

“Danas u Crnoj Gori nema predstavnika nijedne strane države koji bi bio spreman da kaže da DF ne treba da ima predstavnika u Vladi”, kaže on. Takođe je podsetio da DF, iako je bio protiv članstva Srbije u NATO-u, ali podržava članstvo u EU, oko čega postoji saglasnost.

Pavićević dodaje da su očekivanja građana da će odnosi između Crne Gore i Srbije i u formalnom smislu da budu mnogo bolji nakon smene vlasti, i da ona nisu ostvarena. Jedan od primera takvih neispunjenih očekivanja je činjenica da nova vlast nije vratila ambasadora Srbije koga je proterala prethodna.

Upitan o poređenju uloge Srbije u regionu sa njenom ulogom devedesetih, Pavićević kaže da svi koji su iole upućeniji znaju da je ovo vreme potpuno drugačije i vreme drugih odnosa. On ocenjuje da je bila dobra odluka predsednika Srbije da ne dođe na Cetinje i da je, bez obzira na motive, delovanje Srbije povodom izbora prošle godine ostavilo građanima Crne Gore da kažu šta misle.

“Za mene je ta podeda nad Milom bila toliko čista da će se ona slaviti dugo vremena i istraživati kao dobar fenomen”, naglasio je Pavićević.

Kada je reč o evropskim integracijama Crne Gore, Pavićević se složio da se ta tema izgubila iz javnog diskursa. On je ocenio da je u vreme prethodnih vlasti došlo do zastoja u ključnim oblastima – borbi protiv korupcije i protiv organizovanog kriminala.

“Mislim da u ovom momentu, kada se tiče svih država regiona, nedostaje inicijativa iz same EU, koja bi građanima pokazala da je ta perspektiva validna”, rekao je Pavićević, navodeći primer Severne Makedonije kao negativnu poruku proevropskim građanima u regionu.

On je ocenio da su mnogo ozbiljnije trenutno inicijative iz ovog regiona, kao što je inicijativa Otvoreni Balkan, koja će, kako predviđa, povezati sve regionalne prestonice.

Na komentar da je Otvoreni Balkan lična promocija lidera ovih država, a da postoje mnogi mehanizmi regionalne saradnje koji do sada nisu iskorišćeni, Pavićević kaže da ako postoji inicijativa koja je dobra, nije problem da lideri to iskoriste za sopstvenu promociju.

“Ako imamo inicijativu koja obezbeđuje mir i ekonomski prosperitet, neka se lideri kite time. Ova incijativa je dobra jer je krenula od onih aktera koji su čvrsto uvereni da će biti posvećeni tome. U tom smislu ja mislim da je to dobra stvar”, zaključio je Pavićević.

Povezani članci

Marković: Učinićemo sve da podržimo REKOM

EWB

FoNet: Startuje “Kvaka 23”

EWB

Srbija 2018. predsedava Stalnom komisijom EUROCONTROL-a

EWB