fbpx
European Western Balkans
Evropa

Pejčinović Burić: Arbitraža sa Slovenijom posledica ucene

Marija Pejčinović Burić; Foto: Federalno Ministarstvo Evrope, integracije i spoljnih poslova Austrije

NJUJORK – Hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova Marija Pejčinović Burić rekla je da je granična arbitraža sa Slovenijom bila posledica ucene, a da nakon što je Slovenija kompromitovala Hrvatsku, u okviru međunarodnog pravosuđa bi trebalo tražiti rešenja pred stalnim međunarodnim sudovima.

Upitana kako će, nakon što se Hrvatska “opekla” na arbitraži sa Slovenijom, rešavati granična pitanja s ostalim susedima, Pejčinović Burić je rekla novinarima da je hrvatski načelni stav u tom pogledu međunarodni sud, prenosi Hina.

“Pitanje arbitraže je došlo kao posledica jedne ucene koju je Hrvatska imala tokom pregovora o ulasku u Evropsku uniju, a ovo iskustvo koje smo imali, kompromitovanja arbitraže, nikako ne pomaže našim budućim razgovorima o takvom mogućem rešenju tako da mislim da za nas nakon ovakvog lošeg iskustva kada govorimo o međunarodnom pravu, onda mislimo na stalne međunarodne sudove”, istakla je hrvatska ministarka u Njujorku.

Govoreći o otkazivanju posete slovenačkog premijera Mire Cerara Zagrebu nakon govora premijera Andreja Plenkovića u UN rekla je kako je Hrvatskoj žao što je do toga došlo jer i program i poseta su pomno pripremani, te kako je na stolu trebalo da budu sva otvorena pitanja, ne samo ono granično.

“Nažalost, otkazivanje tako pripremljenog sastanka ne pomaže rešenju, ali mi verujemo da je dijalog jedini mogući način da se dođe do rešenja i nadam se da ćemo se opet vratiti dijalogu”, rekla je Pejčinović Burić.

Pejčinović Burić završila je višednevni boravak u Njujorku gde je učestvovala na zasedanju Generalne skupštine UN.

Povezani članci

Finac Aleksandar Štub novi kandidat za predsednika Evropske komisije

EWB

Fregzit ili jača EU –  Šta će doneti rezultati predsedničkih izbora u Francuskoj?

Marina Zec

Mej optužuje članice EU da se udružuju protiv Britanije

EWB