fbpx
European Western Balkans
Region

Pejčinović Burić: Sa Srbijom dosta otvorenih pitanja, rešimo ih

Marija Pejčinović Burić; Foto: PanEuropa

ZAGREB – Nova hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova Marija Pejčinović Burić izjavila je da će “nastaviti da radi i na rešavanju otvorenih pitanja sa Srbijom”.

“Srbija je druga zemlja u našem okruženju (posle BiH) sa kojom imamo dosta otvorenih pitanja, od granice do nestalih, do pitanja jurisdikcije (za ratne zločine) koju oni imaju, a mi ne priznajemo, itd. Mislim da treba početi sa rešavanjem otvorenih pitanja”, kazala je ona u Dnevniku HRT-a, prenosi Hina.

Nova šefica hrvatske diplomatije najavila je da će se uskoro nastaviti sa radom na rešavanju pitanja granice.

“Uskoro ćemo formirati komisiju za granicu koja je prekinuta od strane Srbije pre šest, sedam godina. Mislimo da je sada došlo vreme da počnemo ponovo da razgovaramo o tom pitanju. Važno nam je da se rešavaju pitanja nestalih. Mislimo da je to humanitarno pitanje. Mislim da su problemi brojni, ali da ima tema u kojima možemo da napravimo korake”, rekla je Pejčinović Burić.

Ona je navela da će hrvatska vlada zadržati kontinuitet u spoljnoj politici sa naglaskom na razvijanju dobrosusedskih odnosa i rešavanju otvorenih pitanja sa zemljama u regionu.

Povezani članci

Mogerini: Prioritet za EU lidere treba biti budućnost Zapadnog Balkana u Uniji

EWB

Crna Gora privremeno zatvorila značajno poglavlje 30

EWB

Sijarto: Za Mađarsku politika proširenja EU strateško pitanje

EWB