fbpx
European Western Balkans
Evropa

Pejčinović Burić: Slovenija neće blokirati ulazak Hrvatske u Šengen

Marija Pejčinović Burić; Foto: PanEuropa

ZAGREB – Ministarka spoljnih poslova Hrvatske Marija Pejčinović Burić izjavila je da presuda Stalnog arbitražnog suda u Hagu 29. juna o pograničnom sporu sa Slovenijom neće doneti ništa dramatično, jer je hrvatska pozicija jasna, naglašavajući da veruje da Ljubljana nakon presude neće pokušati blokirati hrvatski ulazak u Šengen.

Ona je u razgovoru za današnje izdanje Večernjeg lista ponovila da je arbitražni proces nepovratno kontaminiran i kompromitovan i da je nakon toga Hrvatska iskoristila mogućnost istupanja iz arbitraže u skladu sa Bečkom konvencijom, prenosi Hina.

Nakon što je njen slovenački kolega Karl Erjavec najavio da Slovenija ima nekoliko scenarija za razdoblje nakon presude, Pejčinović Burić očekuje da službena Ljubljana “ne preduzima nikakve jednostrane akcije” i veruje da iz Slovenije neće doći pritisci ili blokada hrvatskog ulaska u Šengen.

Kazala je da je to pitanje “važno za Hrvatsku, ali i za sve članice EU upravo zbog bezbednosti, borbe protiv terorizma i zaštite spoljnih granica.

“Mi predano radimo na ispunjavanju preostalih zadataka i kada ispunimo sve obaveze očekujemo da će širi interesi prevladati i da pritisaka na Hrvatsku neće biti”, rekla je hrvatska ministarka.

Povezani članci

Makron ubedljivom većinom izabran za predsednika Francuske

EWB

Desničarske evroskeptične stranke formirale savez

EWB

Politiko: Ko je srećan, a ko tužan zbog plana budžeta EU?

EWB