fbpx
European Western Balkans
Region

Pejović: Nećemo čekati na druge

Aleksandar Andrija Pejović; Foto: Ministarstvo evropskih poslova Crne Gore

BEČ – Ministar za evropske integracije Crne Gore Aleksandar Pejović poručuje da Podgorica želi da se zadrži princip “regate” i članstvo u Evropskoj uniji još pre 2024. godine.

Pejović je, upitan za izjavu predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera, da će Srbija i Crna Gora do 2025. biti integrisane u EU, istakao da je Podgorica u potpunosti za princip napretka na osnovu zasluga.

“Moramo najpre sagledati šta stoji iza strategije. Nemamo ništa protiv da, ako drugi napreduju, ili pre nas uđu u EU, ako se to oslanja na zasluge”, poručuje on u intervjuu bečkom dnevniku “Standard”.

Na konstataciju da Crna Gora nije po prvi put zabrinuta zbog promene strategije EU Pejović je rekao da je to tačno pošto Podgorica želi da pristupi zajedničkom tržištu EU, a ne, u prvoj liniji, da svoje standarde prilagodi drugima.

“Kada je, na primer, reč o bezbednosti namirnica onda su naši standardi već isti kao oni država EU. Zato nećemo čekati na druge, već drugi treba da povećaju svoju brzinu. Međutim, mi podržavamo sve na Zapadnom Balkanu što je od prednosti, kao što je digitalna unija, saobraćajna unija, koja vodi ka više infrastrukture, ili i energetska unija. Međutim što se tiče četiri osnovne slobode onda želimo da ih dostignemo kada pristupimo EU, a ne prethodno da ih delimo sa pojedinim drugim državama. U suprotnom bi morali za to stvarati posebne institucije, sudove i budžet”, objasnio je on.

Pejović je izrazio uverenje da je Evropska komisija, predlogom o stvaranju zajedničkog tržišta na Balkanu, želela idejom regionalne saradnje da podstakne one države koje zaostaju da nadoknade zaostatak.

“Komesar Johanes Han je, međutim, potvrdio da nema ograničenje brzine prilikom pristupa i da je to proces sa ”pomerajućim ciljem”, što znači pristupa onaj koji je za to spreman”, rekao je on.

Pejović je rekao da obećava da će Crna Gora u naredne tri godine učiniti sve da svoj posao u pristupnom procesu završi.

“Ne radi se, međutim, samo o nama. Moramo videti kako će izgledati Evropski parlament 2019. Ali i Evropska komisija. Moramo sačekati šta će predsednik Komisije i Saveta EU reći tada o proširenju. Međutim, verujem da će će period između 2019. i 2024. biti važna za Crnu Gori. Mnogo je lakše kada se pristupa pre izbora za Evropski parlament”, rekao je crnogorski ministar.

On ističe da bi bilo svakako dobro da Crna Gora postane članica pre izbora 2024. godine.

“Moramo pristupne pregovore okončati, dve godine pre članstva. Jer potrebno je šest meseci da se sastavi pristupni sporazum i najmanje godinu i po za ratifikaciju”, objasnio je Pejović ponovivši da Crna Gora namerava da pristupne pregovore završi u naredne tri godine.

Kada je reč o demarkaciji sa Kosovom, Pejović je kazao da je ratifikacija sporazuma unutrašnja stvar Kosova.

“To ne smatramo problemom između dve države. Radi se o tome da se na Kosovu, interno, mora pogledati kako će se dobiti dovoljna politička podrška za ratifikaciju. Međutim mi ne vršimo pritisak i bili smo u protekle dve godine strpljivi. Naravno želimo i da se ova stvar reši. Znamo da su teme, koje se tiču teritorijalnog suvereniteta, škakljive. Međutim želimo da se to reši jer time i pokazujemo da se u regionu polako rešavaju problemi”, poručuje Pejović.

Povezani članci

Tajani: Za EU je ključna stabilnost Zapadnog Balkana

EWB

Zaharijeva: Očekujemo napredak Srbije i Crne Gore na evropskom putu

EWB

Omladinski forum Zapadnog Balkana “Povezivanje omladine – Korak napred”

EWB