fbpx
European Western Balkans
Region

Pejović: Politika proširenja vraćena u fokus pažnje

Aleksandar Andrija Pejović; Foto: Ministarstvo za evropske poslove

PODGORICA – Aleksandar Andrija Pejović, ministar evropskih poslova Crne Gore, izjavio je za agenciju MINA da je uveren da će veće prisustvo Evropske unije (EU) u regionu i sprovođenje strategije za uspešan prijem Crne Gore i Srbije u EU ubrzati dinamiku pregovaračkog procesa i crnogorski put prema članstvu, prenele su Vijesti.

Pejović je rekao “Da je za Crnu Goru posebno važno što je politika proširenja vraćena u fokus pažnje”, a što se vidi iz “Pisma o namerama” koje je Junker uputio predsedniku EP i predsedvajućem u Savetu EU. Sa druge strane “Crna Gora će u potpunosti ostati posvećena dostizanju ciljeva koji vode ostvarenju članstva“ prenose Vijesti. Objašnjavajući šta pod tim podrazumeva, ministar Pejović je rekao da tu konkretno misli na obaveze “iz oblasti vladavine prava, osnovnih prava i borbe protiv korupcije, kao i na ukupnu stabilnost regiona” što je upravo Junker istakao u pomenutom pismu.

Ministar Pejović je objasnio da se radi o izuzetno dobroj poruci i korisnom scenariju za Crnu Goru zato što je, nakon dugo, data jasna perspektiva članstva s vremenskim rokom pristupanja EU.

„Za razliku od prošlogodišnjeg obraćanja kada je predsjednik EK Junker ukazao na potrebu da se zemljama na Balkanu ne smije oduzeti evropska perspektiva, u ovogodišnjem je otišao korak dalje eksplicitno i jasno naglasivši svoju viziju politike proširenja i njene projekcije u narednom periodu“, rekao je Pejović.

Ocenjujući ove poruke Evropske komisije na čelu sa Junkerom, Pejović je istakao da one ohrabruju i da, ako EU želi više stabilnosti u susedstvu, mora zadržati kredibilnu perspektivu proširenja za Zapadni Balkan kao i da će Unija EU nakon 2020. godine imati više od 27 država članica.

“Možemo očekivati posvećeniju ulogu EK i EU kad je u pitanju politika proširenja i pristupanje novih država posebno imajući u vidu da smo sastavni deo strategije“, kazao je Pejović, a prenose Vijesti.

Povezani članci

Balkan ne sme biti zaboravljen pri stvaranju “nove Evrope”

EWB

Fogel: Junker postupio nediplomatski izdvajanjem Srbije i Crne Gore

EWB

Višegradska četvorka za proširenje EU na Z.Balkan

EWB