fbpx
European Western Balkans
Politika

Pejović: Strategija je pozitivan signal za Crnu Goru i Srbiju

Aleksandar Andrija Pejović; Foto: Ministarstvo za evropske poslove

BEOGRAD – Strategija za uspešno pristupanje Srbije i Crne Gore Evropskoj uniji sa perspektivom pristupanja 2025. godine je pozitivan signal za Crnu Goru i Srbiju, rekao je Aleksandar Andrija Pejović, crnogorski ministar evropskih poslova i glavni pregovarač za vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore u Evropsku uniju za Danas.

Pejović je za Danas objasnio da je Strategija za dve zemlje nije doneta bez razloga.
“To je reč o zemljama koje su označene kao najuspešnije u procesu pristupanja, odnosno jedine dve koje u ovom trenutku aktivno pregovaraju o članstvu”, rekao je.

U jednom od deset prioriteta u okviru „plana za ujedinjeniju, snažniju i demokratskiju EU“, Srbija i Crna Gora se pominju kao glavni kandidati sa Zapadnog Balkana za pristupanje Evropskoj uniji čiju bi strategiju za uspešno pristupanje trebalo izraditi.

Na pitanje Danasa kako objašnjava to što je ovom strategijom predviđeno da Crna Gora postane punopravna članica Unije zajedno sa Srbijom, s obzirom na utisak da je ta država uradila više od Srbije u procesu evropskih integracija, Pejović objašnjava da inicijativa ne podrazumeva zajedničko pristupanje.

“Ne radi se o inicijativi koja inauguriše zajedničko pristupanje, odnosno pristupanje u paketu nego o jasnoj podršci Evropske komisije da se uspešno dovrši proces pristupanja za ove dve zemlje. Crna Gora se, svakako zalaže za individualni pristup, odnosno napredovanje u skladu s ostvarenim rezultatima”, smatra crnogorski ministar.

Povezani članci

Joksimović: Dan Evrope podseća nas na vrednost mira

EWB

Brnabić: Cilj otvaranje Klastera 3 tokom francuskog predsedavanja Unijom

EWB

EU očekuje od zvaničnog Beograda da se usaglasi sa sankcijama Rusiji

EWB