fbpx
European Western Balkans
Region Некатегоризовано

Pejović: U 2019. šansa za strateško rešenje za proširenja EU

Aleksandar Andrija Pejović; Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

BLED – Ministar za evropska pitanja Crne Gore Aleksandar Andrija Pejović ističe da će 2019. biti veoma bitna godina, jer će tada biti rešeno pitanje izlaska Velike Britanije, dobiće se nova Evropska komisija i parlament, što je prava šansa da se nađe strateško rešenje za nova proširenja.

Pejović je, u izjavi Tanjugu, rekao da, iako će proces proširenja potrajati još neko vreme, kao i da neće sve zemlje regiona zajedno ući, i s obzirom koliko promena se dešava u EU neophodno je da Unija iznađe mehanizam kako bi zemlje Zapadnog Balkana uvela u priču, odnosno stvorila mehanizam konsultacija, razgovora, diskusija, kako bismo već sada bolje saznali kakva nas EU čeka.

“Mi smo zainteresovani kako će se EU razvijati i evoluirati narednih godina, posebno u ekonomsko-finansijskom delu, ali i delu odbrambene unije, svega što je novi koncept”, istakao je on na Bledu.

Pejović je kazao da je nadolazeća rasprava o višegodišnjem finansijskom okviru, budžetu za period 2020-2027. ono što je glavna tema razmatranja u EU.

“Samo se čeka završetak izbora u Nemačkoj, formiranje vlade u Holandiji, kako bi se krenulo s novom energijom od oktobarskog Saveta. Tu je bitno da nađemo svoje mesto i budemo uključeni. Proširenje i članstvo će doći samo po sebi, a ako budemo deo priče biće nam lakše da budemo deo buduće Unije”, smatra Pejović.

Rekao je da zemlje treba da budu primljene na osnovu individualne zasluge, odnosno da ono što učine treba da bude indikator napretka.

“Upravo zbog toga smatramo da regionalno rešenje nije nešto što bi trebalo poticati, jer se zemlje u regionu nalaze u različitom razvoju”, kazao je Pejović.

Bregzit, kako dodaje, ide svojim tokom, te se govori da će do oktobra 2018. postojati rešenje, kako bi se u martu 2019. godine moglo ići u potpuni razvod.

To, prema njegovim rečima, za države i njen razvoj, predstavlja kratko vreme.

“Ako Bregzit bude išao kako treba, EU kroz ovaj proces iznađe snagu i izađe jača, utoliko će proširenje biti brže i jednostavnije za sve nas”, podvukao je Pejović.

Kada je reč o regionu situacija je rovita, negde ima napredak, negde zastoj, negde i nazadovanje.

“Ali Balkan je poznat po tome. Iako smo mali kao region imamo celi niz paralelnih dešavanja. Ono što je bitno, a razumeli su to i Evropljani, jeste da se članstvo u Uniju ne sme ispustiti. Ako se to ispusti, slediće nam haos”, upozorava on.

Ministar ističe da postoji zajedničko razumevanja, nezavisno od toga kakve zemlje imaju probleme, manje ili veće, da ako se zadrži kanal puta prema EU nećemo doći u opasnost da iskliznemo prema nestabilnosti ili konfliktu.

“Sve to je rešivo samo ako imamo jasnu podršku EU”, zaključio je Pejović, koji je učestvovao na Bledskom strateškom forumu.

Povezani članci

Brisel za smanjenje cena rominga na Zapadnom Balkanu

EWB

Vigemark: Transportna zajednica unutrašnje pitanje za BiH

EWB

Evropski parlament: Zapadni Balkan – Trendovi slobode medija u 2017.

EWB