fbpx
European Western Balkans
Region

Pendarovski: Evroatlantska orijentacija je vlastiti izbor, a ne rezultat deobe interesa

Stevo Pendarovski; Foto: Tanjug / AP /Boris Grdanoski

SKOPLJE – Odnosi Srbije i Severne Makedonije su vrlo dobri i to je obostrani interes, kaže novi makedonski predsednik Stevo Pendarovski u intervju za Politiku, prenosi Tanjug.

Pendarovski podseća da odnosi dve zemlje imaju dugu, bogatu i vrlo pozitivnu istoriju, te posebno naglašava kulturnu bliskost dva naroda.

Veruje da pozicija njegove zemlje prema Kosovu ne opterećuje odnose dve zemlje, a lično će, dodaje, učiniti sve da se ti odnosi razvijaju u pozitivnom pravcu.

“Tu obavezno spada i bilateralni susret sa predsednikom Vučićem, kojem se nadam odmah po preuzimanju funkcije predsednika Republike Severne Makedonije”, rekao je Pendarovski za Politiku.

Objašnjava da će biti predsednik svih građana, jer, kako kaže, predsednik mora da ujedinjuje građane, da podržava dijalog u društvu i da radi na ostvarivanju stratečkih ciljeva države, a to su članstvo u NATO i EU, što, dodaje, podržava većina građana.

Pendarovski ističi da će biti otvoren za nove ideje i predloge, “nezavisno od toga da li je neki predlog bio deo političke platforme mojih protivkandidata”.

Pendarovski napominje da je evroatlantska orijentacija njegove zemlje vlastiti izbor, a ne rezultat deobe interesa, i time odgovara na pitanje kakav značaj ima za Skoplje sadašnja diplomatska ravnoteža u svetu koja je značajno drugačija nego početkom devedesetih.

“Tu orijentaciju podržava velika većina građana Severne Makedonije iz svih zajednica. Tu orijentaciju podržavaju Makedonci, ali i Albanci, Turci, Srbi, Romi, Bošnjaci, Vlasi i ostali. Mi smo u parlamentu još 1993. doneli odluku o članstvu u NATO i EU kao cilj naše politike. U tom smislu naše članstvo u tim organizacijama nije pitanje dnevne politike veća strategija koju svi revelantni politički činioci sprovode”, napominje makedonski predsednik.

Dodaje takođe da je u svom programu naglasio značaj saradnje s Rusijom i Kinom, te obećava da će učiniti sve da se ta saradnja dalje razvija.

Upitan ima li rešenje za problem ideoloških, političkih, partijskih i patriotskih deoba, te smatra li da je moguće građane ujediniti u pogledu Prespanskog dogovora, Pendarovski napominje da je taj problem bio vrlo kompleksan, konstatuje da dve zemlje imaju istovremeno dva veoma progresivna premijera Zaeva i Ciprasa, te objašnjava da sporazum iz Prespe utvrđuje identitetska pitanja makedonskog naroda, poput makedonskog jezika, kulture, civilizacije.

Tvrdi da je jaz među Makedoncima produbila nacionalistička kampanja rukovodstva makedonske političke opozicije i retorika mržnje i straha.

“Nažalost vidim da su nacionalizam i populizam postali deo političkog života u većini država Evrope, a ni Severna Makedonija nije izuzetak. Najvažnije je ipak da progresivne stranke nude kredibilnu alternativu za većinu građana, koji, i pored ovoga, ne podržavaju politiku podela, straha i mržnje”, zaključio je Pendarovski.

Povezani članci

Bevanda podržava Transportnu zajednicu, ne i Carinsku uniju

EWB

Zaev i Borisov danas potpisuju Sporazum o dobrosusedstvu

EWB

Prese: Evropa previđa dešavanja na Balkanu

EWB