fbpx
European Western Balkans
Region

Pendarovski novi predsednik Severne Makedonije, čestitke uputili evropski zvaničnici

SKOPLJE – Kandidat vladajuće koalicije SDSM-DUI Stevo Pendarovski izabran je za prvog predsednika Severne Makedonije otkad je ova zemlja promenila ime, objavila je sinoć Državna izborna komisija, prenosi Tanjug.

Na osnovu skoro svih obrađenih glasova, Pendarovski je osvojio 51,68 odsto glasova, dok je kandidatkinja VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska Davkova osvojila 44,72 odsto glasova.

U drugom krugu predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji izlaznost je bila 46,44 odsto birača čime je pređen neophodni cenzus od 40 odsto.

Ozbiljnije neregularnosti nisu bile uočene te je izborni dan prošao mirno.

Državna izborna komisija saopštila je da je glasanje nadgledalo oko 3.300 domaćih i oko 520 stranih posmatrača, a da je bilo akreditovano 289 prevodilaca i 60 stranih novinara, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Pendarovski se u izbornom štabu obratio pristalicama i poručio da će biti predsednik svih građana kog se niko neće stideti.

“Hvala, faljimederit. Zahvaljujem vam građani Makedonci, Albanci, Srbi, Turci, Romi, Bošnjaci i svi ostali, koji ste na kristalno čistim, fer, evropskim i demokratskim izborima, odlučili da produžimo zajedno napred. Danas su pobedili građani. Svečano želim da objavim da ću služiti podjednako svima”, rekao je Pendarovski na konferenciji za novinare, prenosi N1.

Pendarovski je istakao da je ishodom ovih izbora zagarantovan put napred, za sve kao građane i kao državu, napred ka EU i NATO i ekonomski razvijenom svetu kojem zemlja pripada.

Nakon Pendarovskog, raspoloženim pristalicama okupljenim u izbornom štabu obratio se i premijer Severne Makedonije i lider SDSM Zoran Zaev, koji je rekao da je zemlja danas imala uspešne demokratske izbore i da je dobila predsednika – Stevu Pendarovskog, navodi N1.

Siljanovska-Davkova: Pobedio protivkandidat, ali nisam izgubila bitku kao pojedinac

Gordana Siljanovska-Davkova je na konferenciji za novinare nakon izbora u nedelju uveče izjavila kako jeste pobedio protivkandidat, ali kako ona “ne misli da je kao kandidat VMRO-DPMNE i kao pojedinac izgubila bitku”, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Pobedu Pendarovskom čestitao je i predsednik Demokratske unije za integraciju (DUI) Ali Ahmeti ističući da je to trijumf koncepta konsenzualne demokratije.

Centralni izborni štab Demokratske partije Albanaca saopštio je da se “pobedom zajedničkog kandidata vladajuće koalicije zaokružava proces ulaska zemlje u NATO, čime se zadaje udarac pokušajima uticaja ruske politike u ovom regionu”, piše RSE.

Evropski zvaničnici čestitali pobedu Pendarovskom

Evropski komesar za proširenje Johanes Han čestitao je Stevi Pendarovskom pobedu na predsedničkim izborima u Severnoj Makedoniji.

“Radujem se nastavku saradnje na reformskoj agendi EU u kontekstu prošlogodišnjih zaključaka Saveta koji otvaraju put za početak pristupnih pregovora u junu 2019”, napisao je Han na Tviteru.

Severna Makedonija, kako je rekao, može da računa na kontinuiranu podršku EU evropskoj perspektivi zemlje, u skladu sa snažnim evropskim aspiracijama svojih građana.

Čestitke je uputio i austrijski kancelar Sebastijan Kurc.

“Čestitam novoizabranom predsedniku Severnu Makedonije Stevi Pendarovskom na pobedi. Nastavićemo da podržamo vašu državu na evropskom putu”, napisao je Kurc na svom Tviter nalogu.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg takođe je uputio čestitke Pendarovskom na pobedi.

“Čestitam Stevi Pendarovskom na pobedi. Radujem se zajedničkom radu kako bi Severna Makedonija postala 30. članica Alijanse”, reči su generalnog sekretara Stoltenberga.

Povezani članci

Uprkos novim pritiscima, Makedonija tapka u mestu

EWB

Žbogar Džaferiju: EU očekuje formiranje vlade

EWB

Danas počinje Bledski strateški forum 

EWB