fbpx
European Western Balkans
Politika

Pendarovski: Skoplje i Beograd imaju iste ciljeve i brige

Predsednici Srbije i Severne Makedonije; Foto: Tanjug/Rade Prelić

BEOGRAD – Skoplje i Beograd imaju iste ciljeve i brige, dele zajedničku istoriju i zajednički im je cilj članstvo u EU, poručio je predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski povodom svoje dvodnevne posete Beogradu, koja je počela danas.

„Nemamo otvorena pitanja među sobom, a imamo zajedničke ciljeve i brige, da gradimo društvo u kojem će naši građani imati dobar kvalitet života, u kojem se mladi ljudi neće iseljavati i dobijaće šansu da uspeju kod kuće“, rekao je Pendarovski za list Politika.

Pendarovski je istakao da iako će Severna Makedonija uskoro postati članica NATO, a Srbija ima neutralnu politiku, dve zemlje imaju odličnu odbrambenu i bezbednosnu saradnju te da će se to nastaviti i u budućnosti.

„Kao susedi Srbija i Makedonija dele zajedničku brigu o bezbednosnom okruženju i imaju mnoge programe za razmenu i obuku, a takođe obzirom da im je strateški cilj članstvo u EU saradnja u odbrani i bezbednosti će se nastaviti i u okviru evropske inicijative“, rekao je on.

Nakon sastanka sa predsednikom Severne Makedonije, predsednik Srbije rekao je na konferenciji za novinare da dve zemlje imaju veoma dobre odnose kao i više poverenja nego pre godinu ili dve i da će ti odnosi ići samo u boljem smeru.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je važnost „malog Šengena“ i rekao da države u regionu imaju obavezu da same urade šta mogu i moraju, te da će ta inicijativa doneti dobre odnose između naroda zemalja u regionu.

Pendarovski je rekao da je sa srpskim predsednikom razgovarao i o novoj francuskoj inicijativi u Evropskoj uniji za reformu procesa proširenja i poručio da za Severnu Makedoniju ne postoji druga alternativa osim članstva u EU.

„Evropske integracije ostaju dugoročno opredeljenje Severne Makedonije“, rekao je Pendarovski, naglašavajući da su evropske integracije regiona najbolji način za demokratsku transformaciju društava.

Nakon sastanka predsednika dve države, održao se plenarni sastanak delegacija Srbije i Severne Makedonije.

Pendarovski će se danas sastaje i sa premijerkom Anom Brnabić, predsednicom parlamenta Majom Gojković, predsednikom Privredne komore Srbije Markom Čadežom i privrednicima. On će sutra u Novom Sadu učestvovati na Četvrtom regionalnom omladinskom forumu, sa predsednicima Srbije i Slovenije.

Povezani članci

Kosovski parlament većinom glasova usvojio Platformu za dijalog

EWB

Građani Srbije informisani o neželjenim efektima zapadnih, ali ne i ruskih i kineskih vakcina

EWB

Radno telo Saveta EU dalo zeleno svetlo za klaster 4, čeka se konačna odluka o međuvladinoj konferenciji

EWB