fbpx
European Western Balkans
Društvo Izdvojeno

Pet godina pregovora: Koliko je Srbija daleko od članstva u EU?

BEOGRAD – Srbija je otvorila pregovore o članstvu u Evropskoj uniji u januaru 2014, od kada je otvoreno sedamnaest pregovaračkih poglavlja, a dva zatvorena. Evropska komisija je strategijom za Zapadni Balkan iz februara 2018. predvidela 2025. godinu kao mogući rok za pristupanje Srbije i Crne Gore Uniji, ali već danas preovladava pesimizam da je ovaj rok dostižan i da se Srbija zaista nalazi na pola puta u svom pregovaračkom procesu.

Konferencija koju organizuje portal European Western Balkans “Pet godina pregovora: Koliko je Srbija daleko od članstva u EU?”, održaće se u sredu, 11. septembra u Beogradu i pokušaće da pruži odgovor na pitanje koliko je daleko Srbija od završetka pregovaračkog procesa, kao i koliko će problemi u vezi sa stanjem demokratije uticati na njegovu uspešnost.

Konferenciju će otvoriti Nemanja Todorović Štiplija, glavni i odgovorni urednik portala European Western Balkans i Nj.E. Sem Fabrici, Ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji.

Prvi panel baviće se pregledom dosadašnjih pregovora i time da li Srbija može da pristupi Evropskoj uniji do 2025. godine. Govornici ovog panela biće Suzana Grubješić, generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji i bivša zamenica premijera Srbije zadužena za evrointegracije, Milena Lazarević, programska direktorka Centra za evropske politike, Vladimir Međak, potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji, Srđan Majstorović, predsednik Upravnog odbora Centra za evropske politike i član Savetodavne grupe za javnu politiku Balkan u Evropi (Balkans in Europe Policy Advisory Group – BiEPAG).

Da li stanje demokratije može da bude prepreka na putu Srbije ka Evropskoj uniji, biće glavno pitanje kojim će se baviti drugi panel. Panelisti će biti Sonja Liht, predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost, Raša Nedeljkov, programski direktor Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), Boban Stojanović, Doktorand Fakulteta političkih nauka u Beogradu i Nikola Burazer, izvršni urednik portala European Western Balkans.

Događajem će se takođe obeležiti petogodišnjica postojanja portala European Western Balkans, koji je pokrenut 2014. godine kako bi doprineo dostupnosti informacija povezanih sa EU u zemljama Zapadnog Balkana, ali i da bi vesti iz regiona učinio dostupnim u Briselu i drugim prestonicama država članica. Tokom ovih 5 godina, EWB je postao jedan od najpoštovanijih i najpouzdanijih izvora vesti na engleskom jeziku u regionu, sa jakim uporištem u državama Zapadnog Balkana, kao i u Briselu.

Povezani članci

Sutra konferencija o EU i Zapadnom Balkanu nakon ere Angele Merkel

EWB

Organizacije civilnog društva iz ZB i EU usvojile Deklaraciju u susret Samita EU-Zapadni Balkan

EWB

Evropski socijalisti, liberali i zeleni podržali zahtev opozicije za ekspertskim izveštajima o vladavini prava i slobodi medija u Srbiji

EWB