fbpx
European Western Balkans
Politika

Pet principa kosovske vlade za dijalog sa Beogradom

Aljbin Kurti; Foto: Flickr/ UPF International

PRIŠTINA – Kosovska vlada, odnosno njen predsednik Aljbin Kurti, vodiće dijalog sa Beogradom, prvi je od pet principa koji se tiču dijaloga u trogodišnjem programu kosovske vlade, usvojenom 6. marta na sednici u Prištini, navodi RTS.

Vlada Kosova usvojila je program rada za period 2020–2023, a u njemu posebno poglavlje predstavlja dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine u kojem se kao konačni cilj utvrđuje međusobno priznanje dve zemlje, prenosi Al Jazeera.

“Vlada Kosova posvetiće se normalizaciji odnosa sa Srbijom – dijalogom i u duhu principa reciprociteta. Biće vođen dijalog o pitanjima bilateralnih i dobrosusedskih odnosa, uključujući pitanje nestalih, reparacije ratne štete i okupacije, sukcesije imovine bivše jugoslovenske federacije u kojoj je Kosovo bio sastavni element, i međusobnog priznavanja država”, navodi se na početku dela o dijalogu.

U programu se navodi da će se dijalog sa Beogradom odvijati u duhu reciprociteta:

“Dijalog treba da vodi premijer, na osnovu rezolucije ili platforme za dijalog. Upućuje se na preispitivanje postignutih sporazuma u saradnji sa EU, zamenu takse reciprocitetom i obećava puna transparentnost u procesu”, prenosi RTS.

Prema planu, tema dijaloga Kosova i Srbije ne mogu biti pitanja koja se odnose na teritorijalni integritet i suverenitet, unutrašnju regulaciju i funkcionalnost zemlje.

“Jedinstveni karakter Republike Kosovo neprikosnoven je. Stvaranje trećeg administrativnog organa za naselja s određenim etničkim stanovništvom u suprotnosti je s duhom Ustava Republike Kosovo i zato ga neće podržati Vlada Kosova”, piše u usvojenom dokumentu, prenosi Al Jazeera.

Naime, 6 od 14 tačaka Briselskog sporazuma iz 2014. se tiču uspostavljanja Zajednice srpskih opština, odnosno Asocijacije, što je potvrđeno i posebnim tehničkim sporazumom iz avgusta 2015. koji su potpisali tadašnji premijeri Aleksandar Vučić i Isa Mustafa, ali do danas ona nije uspostavljena. Uspostavljanje ovog tela u srpskoj javnosti se tumači kao zamena za ukidanje srpskih državnih institucija, odnosno integraciju pravosudnog, opštinskog i policijskog sistema u kosovski, uz predviđene i druge oblasti, poput pitanja energetike, što je već urađeno preko primene i posebnih tehničkih sporazuma, navodi KosSev.

Osim toga, najnoviji dokument iz Prištine, međutim, predviđa, reviziju svih postignutih sporazuma do sada, ali sa ciljem da se analizira u kom stepenu ih je Srbija primenila.

Skupština Kosova mora usvojiti rezoluciju / platformu za dijalog s ciljem dobijanja dvotrećinske većine glasova, koja će uključivati principe na kojima se dijalog zasniva u skladu s Ustavom, dodaje se u usvojenom programu.

Povezani članci

[BSF] Šta ako Zapadni Balkan nikad ne postane deo EU?

EWB

Lopandić: Razvoj srpskog naroda duboko povezan sa evropskom idejom

EWB

Joksimović: Izveštaj Evropske komisije biće orijentir novoj Vladi Srbije

EWB