fbpx
European Western Balkans
Politika

Peterle: Kampanju pratilo zastrašivanje u srpskim sredinama

Alojz Peterle; Foto: Zvanični sajt evropskog poslanika Alojza Peterlea

PRIŠTINA – Kolektivno glasanje u srpskim sredinama na Kosovu ne znači samo po sebi pritisak na birače, ali je bilo pretnji i zastrašivanja, ocenio je šef posmatračke misije EU Alojz Peterle tokom predstavljanja izveštaja o lokalnim izborima koji su održani u nedelju na Kosovu.

Peterle je istakao je da su i dalje primetne slabosti izbornog procesa, a posebno one koje se tiču registrovanja glasača, uslovnog i glasanja van Kosova, finansiranja kampanje i njenog sprovođenja.

“Naša misija je procenila da je kampanju pratilo zastrašivanje u većinskim srpskim opštinama, naročito na pripadnike onih koji nisu iz Srpske liste. To su bili pritisci na pojedine kandidate da odustanu i da im se ograniči kompetitivnost,” naveo je Peterle.

Odgovarajući na pitanje da li kolektivno glasanje predvođeno od strane pojedinih kandidata ima veze sa demokratijom i slobodnim izborima, Peterle kaže da to može da znači izražavanje nekakve kulture glasanja, a ne, samo po sebi, pritisak na birače.

“Ne mogu da sudim i ne vidim da je automatski izveden zaključak da ako su oni došli u grupama da je na njih izvršen pritisak ili ih je neko silom tu dovukao.”

Šef posmatračke misije EU na Kosovu kazao je da su ovi lokalni izbori bili bolje organizovani i transparentniji nego oni 2013. godine.

Dodaje da su taj utisak sa posmatračima podelili mnogi glasači.

Iz Evropske posmatračke misije poručuju i da je dan izbora protekao mirno i bez incidenata, a sami izbori ocenjeni su pozitivno.

Posmatračka misija Evropske unije na Kosovo je stigla sredinom septembra, kada je najavljeno da će izborni proces pratiti oko stotinu posmatrača. Na dan izbora oni su obišli 166 biračkih mesta širom Kosova.

Povezani članci

EU upozorila Beograd i Prištinu zbog premeštanja ambasada u Jerusalim

EWB

Dačić: Trajno rešenje za Kosovo je “vin-vin” kombinacija

EWB

Joksimović: Ministarstvo potvrđuje posvećenost EU

EWB